Cebulę od wielu lat wykorzystuje się do celów spożywczych i medycznych.
Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim ma działanie antybakteryjne, przeciwdziała nowotworom czy obniża cholesterol.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Cebula znakomicie sprawdzi się w walce z przeziębieniem, nadciśnieniem ale także trądzikiem.
Te osoby nie powinny jeść cebuli - lista
My tym razem sprawdzamy, kto powinien tego zdrowego warzywa unikać, mimo wielu zalet i właściwości zdrowotnych. Szczegóły znajdziecie w poniższej galerii:
