Cebulę od wielu lat wykorzystuje się do celów spożywczych i medycznych.
Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki. Dzięki nim ma działanie antybakteryjne, przeciwdziała nowotworom czy obniża cholesterol.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Cebula znakomicie sprawdzi się w walce z przeziębieniem, nadciśnieniem ale także trądzikiem.
Te osoby nie powinny jeść cebuli - lista
My tym razem sprawdzamy, kto powinien tego zdrowego warzywa unikać, mimo wielu zalet i właściwości zdrowotnych. Szczegóły znajdziecie w poniższej galerii:
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zadymy na urodzinach uczestniczki "Rolnika". Karetka pogotowia, gaz pieprzowy. Szok!
- Dni Gąsowskiego w "TTBZ" są policzone?! TAKĄ niespodziankę zgotowała mu produkcja!
- Maja Rutkowski ZROBIŁA TO z premedytacją, teraz się tłumaczy. Okropne, co ją spotkało
- Była pięknością ze "Złotopolskich". Dziś Gabryjelska nie przypomina siebie | ZDJĘCIA