Hipokrates doszedł do wniosku, że mleko jest najdoskonalszym pokarmem, jaki stworzyła natura.
Jeśli chcesz zrzucić parę kilo do lata, podpowiadamy: wybierz pełnotłuste mleko. To właśnie ono jest najzdrowsze, zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas linolowy, a jego tłuszcz nie tuczy. Jeśli zaś sięgniesz po mleko o zawartości 0,5 proc. tłuszczu, nie będzie ono miało prawie żadnych wartości odżywczych, co jest tak istotne przy mądrym i świadomym odchudzaniu.
Czy mleko jest dobre dla kobiety oczekującej dziecka, karmiącej mamy lub malucha? Oczywiście. Eksperci podkreślają, że zawierają łatwo przyswajalne wapń i fosfor. Są źródłem białka, dobrych tłuszczy i kwasów CLA. Obecność mleka i jego przetworów w codziennej diecie jest istotna dla odporności.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie minimum dwóch szklanek mleka lub przetworów mlecznych dziennie osobom dorosłym. W przypadku dzieci i młodzieży, mowa o trzech - czterech porcjach.
Trzeba dodać, mleko jest jednym z najczęstszych alergenów. Nietolerancja dotyczy m.in. laktozy czyli cukru występującego w mleku. Zazwyczaj jej objawy pojawiają się po kilku, bywa że nawet kilkunastu godzinach od spożycia.
Nietolerancja laktozy objawy
- wzdęcia
- ból brzucha, kolki
- biegunka
- mdłości oraz wymioty (nie u wszystkich)
Na sklepowych półkach można znaleźć mleko bez laktozy, ale również sery, jogurty czy nawet masło. Słychać lekarskie głosy, iż są one alternatywą w przypadkach rzeczywistej nietolerancji laktozy. O ile konsument nie ma z nią problemu, takie produkty mogą "rozleniwić" układ enzymatyczny.
