Można powiedzieć, że w ostatnich latach przeżywamy „złoty wiek” seriali i filmów. Nas szczególnie zaintrygowały książki kucharskie stworzone na podstawie popularnych produkcji. Fani „Gry o tron” jeszcze niedawno mogli dostać w sklepach oficjalną publikację „Uczta lodu i ognia” autorstwa Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, ze wstępem George’a R.R. Martina (niestety jest już niedostępna). Znalazł się w niej między innymi przepis na pieczonego kurczaka w miodzie i placuszki z jabłkami.
Kolejną, ciekawą publikacją z przepisami, która szybko się wyprzedała, jest „Książka kucharska rodziny Soprano”, wypełniona recepturami na dania znane ze słynnej produkcji. W głównej mierze opisano tu potrawy neapolitańskie, serwowane w restauracji Nuovo Vesuvio. Warto też wspomnieć o „Kuchni Filmowej” Pauliny Wnuk z przepisami na dania z takich hitów, jak „Pulp Fiction”, „Amelia” czy „Seks w wielkim mieście”, dziś dostępnej co najwyżej na internetowych aukcjach.
Gotowanie w gronie „Przyjaciół”
Fani wspomnianego już serialu „Przyjaciele” mogli słyszeć o nieoficjalnej publikacji - „Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu Przyjaciele”. W słynnej produkcji prym w kuchni wiodła Monica Geller (w tej roli Courteney Cox), która pracowała w gastronomii. To ona przygotowywała obiad na Święto Dziękczynienia dla paczki przyjaciół zgodnie z ich upodobaniami, a po zerwaniu z Richardem wpadła w manię gotowania dżemu.
Pozostali bohaterowie serialu również mieli swoje kulinarne momenty, np. Rachel (w tej roli Jennifer Aniston) i Chandler (Matthew Perry) zajadali się sernikiem nowojorskim, a Joey (Matt LeBlanc) uwielbiał swoją pizzę special, będącą zestawem dwóch placków. Phoebe (Lisa Kudrow) preferowała z kolei wegetariańskie potrawy. Serialowe przepisy trafiły do nieoficjalnej książki kucharskiej. Recepturę na trifle Rachel znajdziecie na końcu artykułu.
Kuchnia obcej z serialu „Outlander”
Powieści Diany Gabaldon, na podstawie których powstał scenariusz serialu „Outlander”, wypełnione są daniami podawanymi w różnych stuleciach, obszarach geograficznych i świadczących o majętności mieszkańców danych rejonów. To opowieść o Claire Randall (w tej roli Caitriona Balfe), która za sprawą tajemniczego kręgu kamieni w Szkocji przenosi się w czasie do XVIII wieku. Tam spotyka swojego przyszłego męża Jamiego Frasera (granego przez Sama Heughana). Ich losy i miłość będą napędzać fabułę kolejnych powieści Diany Gabaldon i odcinków serialu. W książce „Kuchnia obcej” Theresy Carle-Sanders mamy proste i tanie szkockie dania, ale też sposoby na posiłki historyczne, serwowane w Lallybroch, np. zupę cock-a-leekie.
Trifle z serialu „Przyjaciele”, pieczeń z „Outlandera”. Ksią...
Pierogi z Wilkowyj
Na rynku można również znaleźć książki kulinarne nawiązujące do naszych rodzimych seriali. Jedną z nich jest publikacja „Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej. Wilkowyje. Przepisy na najlepsze pierogi!”. Aktorka Katarzyna Żak, wcielająca się w postać Kazimiery Solejuk, przedstawia w niej różne receptury na danie, które ściśle wiążę się z odtwarzaną przez nią postacią. W książce znajdują się też przepisy ujmujące pierogi w nowoczesny sposób, ale nie brakuje także sposobów na pyzy, kopytka i knedle. Świetna lektura dla miłośników serialu „Ranczo” i tradycyjnej polskiej kuchni.
Ciekawą propozycją dla widzów serialu „Stulecie Winnych” jest z kolei książka „Przysmaki rodziny Winnych”. Autorka opowieści o Winnych - Ałbena Grabowska – zebrała w niej przepisy podawane w rodzinie jej bohaterów. Znajdziemy tu aż 80 receptur na przetwory, nalewki i inne smakołyki, które znajdowały się w kuchni Bronisławy Winnej.
Gotować jak Babish
Miłośnicy gotowania inspirowanego filmami z wypiekami na twarzy śledzą poczynania Andrew Rei na kanale na Youtube „Binging with Babish”. Jego książka „Filmowe menu. Przewodnik kulinarny dla miłośników kina” zawiera receptury między innymi na desery z filmu „Czekolada”, pobudzającą wyobraźnię kanapkę z „Kiedy Harry poznał Sally” i ślimaki z „Pretty Woman”. Ta książka pomoże Wam przygotować dania na niejeden wieczór filmowy.
Sprawdź przepis z serialu „Przyjaciele”
Trifle Rachel
Porcje: 4-6
Czas: 25 minut
Schładzanie: minimum 1 godzina
Składniki:
- 1 szklanka śmietanki kremowej 36% schłodzonej
- 2 szklanki puddingu waniliowego
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutelli)
- 500 g miękkiego ciasta biszkoptowego, pokrojonego w nieduże kawałki
- 1/2 szklanki dżemu malinowego
- świeże maliny
- listki mięty, do dekoracji
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlej schłodzoną śmietanę i zacznij ją ubijać przy pomocy ręcznego miksera lub robota kuchennego na średnich obrotach. Zwiększ obroty i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźny ślad. Przykryj miskę folią spożywczą i przełóż do lodówki.
- W miseczce wymieszaj dokładnie wiórki kokosowe z nutellą.
- Na dnie dużego szklanego naczynia wyłóż połowę biszkoptów. Na biszkoptach rozsmaruj łyżką połowę dżemu malinowego.
- Na to wyłóż połowę puddingu, a na wierzchu rozsmaruj połowę kremu czekoladowego z kokosem.
- Teraz wsyp garść malin i powtórz wszystkie czynności, począwszy od warstwy biszkoptów.
- Gotowy deser wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, optymalnie na całą noc.
- Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Prószyński i Spółka.
Zobacz inne artykułu kulinarne ze Strony Kuchni:
- Domek z piernika na Boże Narodzenie. Ekspertka ujawnia przepis na wypiek z piernika
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
- Agnieszka Cegielska: „Zioła mają wielką moc”. Sprawdź przepis na kapustę z kuminem
