https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tych owoców nie wolno mrozić. Oto lista owoców, którym chłodne temperatury szkodzą

Joanna Gólczyńska
Nie wszystkie owoce można mrozić. Niektórym ten sposób przedłużania trwałości bardzo szkodzi - zmieniają swój wygląd i stają się nieapetyczne. Sprawdź w naszej galerii, jakich owoców lepiej nie wkładać do zamrażarki.
Nie wszystkie owoce można mrozić. Niektórym ten sposób przedłużania trwałości bardzo szkodzi - zmieniają swój wygląd i stają się nieapetyczne. Sprawdź w naszej galerii, jakich owoców lepiej nie wkładać do zamrażarki. pixabay
Nie wszystkie owoce można mrozić. Niektórym ten sposób przedłużania trwałości bardzo szkodzi - zmieniają swój wygląd i stają się nieapetyczne. Sprawdź, jakich owoców lepiej nie wkładać do zamrażarki.

Tych owoców nie można mrozić

Mrożenie to błyskawiczny i wygodny sposób przedłużania przydatności wielu produktów spożywczych. Mrozimy mięsa, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. W przypadku tych ostatnich, warto wiedzieć, że nie wszystkie dobrze znoszą mrożenie. Niskie temperatury szczególnie źle znoszą owoce z dużą zawartością wody. Ponieważ kryształki lodu uszkadzają ich strukturę i wpływają na wygląd oraz jędrność.

Te owoce nie nadają się do mrożenia:

Niektóre owoce po zamrożeniu zaczynają ciemnieć, stają się wiotkie i mało soczyste. Zmienia się także ich smak, jest mniej intensywny i lekko gorzkawy. Owoce nieapetycznie wyglądają i tracą walory smakowe. Spożycie ich może skutkować delikatnymi problemami układu trawiennego. Jeżeli wiemy, że nie zdążymy zjeść owoców przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia, lepiej przyrządzić z nich zdrowy koktajl lub nektar.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska