Tych owoców nie można mrozić
Mrożenie to błyskawiczny i wygodny sposób przedłużania przydatności wielu produktów spożywczych. Mrozimy mięsa, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. W przypadku tych ostatnich, warto wiedzieć, że nie wszystkie dobrze znoszą mrożenie. Niskie temperatury szczególnie źle znoszą owoce z dużą zawartością wody. Ponieważ kryształki lodu uszkadzają ich strukturę i wpływają na wygląd oraz jędrność.
Te owoce nie nadają się do mrożenia:
Niektóre owoce po zamrożeniu zaczynają ciemnieć, stają się wiotkie i mało soczyste. Zmienia się także ich smak, jest mniej intensywny i lekko gorzkawy. Owoce nieapetycznie wyglądają i tracą walory smakowe. Spożycie ich może skutkować delikatnymi problemami układu trawiennego. Jeżeli wiemy, że nie zdążymy zjeść owoców przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia, lepiej przyrządzić z nich zdrowy koktajl lub nektar.
