Tych produktów lepiej nie kupować mrożonych
Mrożenie z reguły oziębia produkt spożywczy do temperatury -18 stopni Celsjusza. Dzięki temu przedłuża trwałość jedzenia, nie pozbawiając go walorów smakowych. Dodatkowo mrożenie nie wymaga substancji konserwujących, jest wygodne i pozwala podzielić posiłek na kilka porcji.
Jednak niskie temperatury nie służą wielu produktom spożywczym. Kryształki lodu uszkadzają ich strukturę i wpływają na wygląd oraz jędrność. Niektóre produkty spożywcze po zamrożeniu zaczynają zmieniać barwę, stają się wiotkie i mało soczyste, nieapetycznie wyglądają i tracą walory smakowe. Smak staje się mniej intensywny i lekko gorzkawy. Spożycie takich produktów może skutkować nawet delikatnymi problemami układu trawiennego.
Tych produktów lepiej nie kupować mrożonych. One są gorsze po zamrożeniu
Wiele osób często kupuje gotowe mrożonki w sklepach - od owoców i warzyw po gotowe posiłki, lody i ciasta. To dobre i wygodne rozwiązanie, które dodatkowo sprawia, że świeża żywność nie jest marnowana.
Istnieją jednak produkty, których zdaniem doświadczonych szefów kuchni lepiej nie kupować zamrożonych. Większość produktów spożywczych jest lepsza, gdy jest świeża, ale te produkty są DUŻO gorsze po zamrożeniu. Oto TOP 7 produktów, których lepiej nie kupować zamrożonych. Zobacz koniecznie w naszej galerii:
