Mrożenie przedłuża trwałość produktów spożywczych. Niestety nie wszystkim służą niskie temperatury. Jakich produktów nie można mrozić? Jajko, produkty mleczne, wcześniej odmrożone jedzenie. Co jeszcze? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii.
Tych produktów nie można mrozić - lista
Niektóre produkty tracą swoje walory i konsystencje po rozmrożeniu, a ich spożycie może skutkować dolegliwościami układu pokarmowego. Zobacz, których produktów nie można mrozić. One mogą tracić na wartościach i szkodzić naszemu zdrowiu.
Najważniejsza zasada przechowywania żywności to niezamrażanie ponownie produktu, który już wcześniej był zamrożony. Proces mrożenia nie zabija drobnoustrojów, wprowadza je jedynie w stan uśpienia, co może skończyć się dolegliwościami układu pokarmowego.
Warzywa, owoce, nabiał, jajka, co jeszcze? Zobacz listę produktów, których nie zaleca się mrozić. Niektóre z nich nie są takie oczywiste. Wiele osób wierzy, że zamrożenie nieświeżego produktu cudownie go ozdrowi. Niestety idąc tą drogą możemy nabawić się poważnych problemów ze zdrowiem.
