Smak oleju tłoczonego na zimno nie ma porównania ze smakiem oleju produkowanego przemysłowo. Tłoczenie, podczas którego temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza, zachowuje zapach, smak i substancje odżywcze.
Najpopularniejszy i najtańszy jest olej rzepakowy, który ma najlepszy stosunek kwasów omega 6 do omega 3 (2:1), znacznie lepszy niż oliwa, olej z dyni, sezamu, słonecznika i inne. Ten układ pożytecznych kwasów chroni człowieka przed chorobami serca, rakiem piersi, prostaty i jelita grubego. Szczególny wpływ ma na pracę mózgu – stąd powiedzenie „Mieć olej w głowie”.
Dziennie powinno się spożywać trzy łyżki prawdziwego oleju z rzepaku
Najlepiej na zimno, np. z sałatami. Dawniej polewano olejem parowane ziemniaki. Smak ten jest dobrze znany starszym pokoleniom z terenów wiejskich. Przywrócił go Festiwal Smaku w Grucznie, gdzie ziemniaki z olejem serwowała olejarnia z Góry św. Wawrzyńca, przyciągając wielu klientów.
Ale nie tylko olej z rzepaku służy zdrowiu i podniebieniu człowieka. W naszym regionie sprzedają się oleje z czarnuszki, konopi, ostropestu i wiele innych. Sprawdzamy, ile kosztują. Zobaczcie w naszej galerii.
