https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa w tym wydaniu zachwyci cię smakiem. Dzięki temu zaskoczysz rodzinę!

Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Znudziła ci się fasolka szparagowa z bułką tartą i masełkiem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z fasolki! Doskonały sos sprawi, że rodzina na pewno będzie prosić o dokładkę!

Fasolka szparagowa – idealny dodatek obiadowy

Fasolka szparagowa – zarówno zielona, jak i żółta – jest smaczna, zdrowa, a przy tym pasuje do wielu dań. Z powodzeniem można ją mrozić i wekować na zimę, jednak nic nie dorównuje tej świeżej, zjedzonej w sezonie. N

ajczęściej podaje się ją z zasmażki z masła i bułki tartej, niektórzy dodają do niej natkę pietruszki, prażone ziarna sezamu, a nawet czosnek. W dodatku fasolka świetnie pasuje do wiosennych zup warzywnych – z dodatkiem ziemniaczków i marchewki.

Fasolka szparagowa – właściwości zdrowotne

Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem antyoksydantów i flawonoidów, które wymiatają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dzięki błonnikowi reguluje procesy trawienne i szybko daje uczucie sytości.

Jest zatem zalecana u osób na diecie odchudzającej, szczególnie że ma niewiele kalorii, a także niski indeks glikemiczny. Fasolka ma działanie moczopędne, wzmacnia odporność, łagodzi dolegliwości związane z menstruacją. Zawiera także magnez, witaminy z grupy B, czy witaminę K.

Doskonały przepis na fasolkę szparagową

Zamiast kolejny raz przygotowywać fasolkę z bułką tartą możesz ją zaserwować rodzinie w zupełnie nowym wydaniu. W naszej galerii zdjęć znajdziesz szczegółowy przepis na pyszną i prostą sałatkę, która na pewno cię zachwyci!

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska