Spis treści
Właściwości rosołu dla organizmu
Tradycyjny domowy rosół to jedna z ulubionych zup wielu Polaków. Gorący, aromatyczny, złocisty rosół, podawany z kluseczkami lub makaronem to pożywna, smaczna zupa, która często gości na stołach w polskich domach.
Rosół to wywar mięsno-warzywny, sporządzany z drobiu, ewentualnie z wołowiny, baraniny, królika a na Górnym Śląsku z gołębi. Ta tradycyjna zupa podawana jest najczęściej z makaronem typu nitki, wstążki lub z lanymi kluseczkami, ugotowaną marchewką pokrojoną w plasterki i kawałkami mięsa. Rosół można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Rosół to idealny pomysł na obiad zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym - dzięki zdrowotnym właściwościom, rosół jest podawany przy przeziębieniu i osłabieniu, skutecznie rozgrzewa i wzmacnia układ odpornościowy. Rosół pomaga na wiele dolegliwości i chorób, wzmacnia układ odpornościowy, rozgrzewa i poprawia nastrój. Może być również bardzo pomocny w stanach zapalnych, chorobach jelit, przy słabych kościach i stawach, a nawet działać odżywczo na skórę. Rosół uznawany jest także za doskonały lek na kaca.
Rosół zawiera witaminy, m.in. A, C, E, K, B2, B12, beta-karoten, minerały: potas, magnez, selen, cynk, miedź, wapń, fosfor, a także jest źródłem różnych aminokwasów i cennego kolagenu.
Rosół - ile ma kalorii?
Kaloryczność rosołu zależy od składników z jakich go przygotujemy, zwłaszcza od wybranego do zupy mięsa.
Rosół na chudym mięsie (kurczak, bez skóry, indyk, królik) to około 30-50 kcal w 100 ml zupy. Porcja takiego rosołu (talerz około 300 ml) to będzie zaledwie 100-150 kcal.
Bardzo zdrowy jest rosół przygotowany na cielęcinie. Rosół przygotowany na wołowinie będzie nieco bardziej kaloryczny.
Jak przechowywać rosół?
Jeżeli zupa ma zostać na drugi dzień, zaraz po ugotowaniu należy ją schłodzić, ponieważ w temperaturze pokojowej mogą się nagromadzić groźne bakterie.
- Co zamiast masła? Oto najlepsze i zdrowe zamienniki - tym możesz zastąpić masło
- Co dobrze wypić przed snem? Te napoje pomagają zasnąć, warto je pić na noc
- Najzdrowsze śniadanie - pomysł od neurologów. Te produkty warto jeść z samego rana
- Te objawy raka łatwo pomylić z przeziębieniem. Oto ważne pierwsze sygnały nowotworu
Jakie wybrać mięso na rosół?
Najlepsze mięso na rosół to:
wołowina (mostek, pręga, szponder),
udka, korpus wraz z szyją lub skrzydełka z kurczaka.
Rosół przygotowany z mięsa wołowego będzie bardziej tłusty, będzie miał też nieco ciemniejszy, lekko brązowawy kolor.
By rosół miał piękny, złoty kolor, a także był aromatyczny i miał mocny, esencjonalny smak, należy dodać do niego wysokiej jakości warzywa i gotować długo - nawet kilka godzin! - na malutkim ogniu.
Te osoby nie powinny jeść rosołu - może im zaszkodzić
Choć jedzenie rosołu przynosi wiele korzyści dla zdrowia, nie każdy powinien go jeść. Niektóre osoby dla zdrowia powinny zrezygnować z jedzenia rosołu, a przynajmniej ograniczyć jego ilość w diecie. Wyjaśniamy, kto nie powinien jeść rosołu - zobacz teraz w naszej galerii.