MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wciskają nam jedzenie coraz gorszej jakości. A my je kupujemy i jemy!

(AW)
Fot. sxc
Producenci sprzedawali nam gorszej jakości mięso. Do masła dodawali tłuszcze roślinne. Oferowane przez nich ryby miały nieodpowiedni smak, zapach i wygląd.

Badaniem jakości żywności zajęła się Inspekcja Handlowa. Zrobiła to na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Inspektorzy wykryli nieprawidłowości w przypadku blisko 18 proc. zbadanego mięsa i przetworów mięsnych. To o 9 proc. więcej niż podczas poprzedniego badania. Tym razem firmy po prostu wciskały nam tańsze i gorszej jakości mięso.

Źle jest też w przypadku mleka i jego przetworów. Prawie 20 proc. przebadanych produktów było wadliwych. Inspektorzy znaleźli w maśle tłuszcze roślinne. Ustalili, że producenci bezprawni nazywali swoje produkty np. oscypek, bryndza podhalańska i feta. Przykład: wyrób wyprodukowany wyłącznie z mleka krowiego nosił nazwę "Ser Janosika - ser typu oscypek".

Inspektorzy mieli zastrzeżenia do 22,5 proc. skontrolowanych miodów. Powód? Zawierały jedynie niewielką ilość pyłków lub w ogóle nie można było ich znaleźć w produkcie.

Lepsze wyniki niż podczas poprzedniego badania są tylko w przypadku ryb. Udział nieprawidłowych produktów spadł z 40,7 proc. do 32,2 proc. Tym razem problemem okazała się niższa waga niż ta wskazana na opakowaniu oraz niewłaściwy smak, zapach i wygląd. Poza tym mrożona ryba miała za grubą warstwę glazury lodowej.

Po kontroli część produktów została wycofana z rynku. Inspekcja Handlowa nałożyła 223 mandaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska