Pasta z groszku
- ok. 400 g groszku (mrożonego)
- 1 opakowanie kremowego serka (np.koziego)
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Na patelnię wlej oliwę, na mały ogniu duś cebulę, aż się zeszkli i będzie miękka. Dodaj groszek, przesmaż. Ostudź. Zmiksuj z serkiem i cebulą na gładką pastę, dopraw do smaku.
Jajka po benedyktyńsku
- bułka/kromka chleba
- jajko (Zielona Puszcza Ferma Kur Niosek)
- biały ocet winny - 2 łyżki
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
Sos holenderski
- żółtko - 2 szt (Zielona Puszcza Ferma Kur Niosek)
- masło - 1/2 szklanki, roztopione
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
- musztarda - 1/2 łyżeczki (do smaku)
- sól, pieprz (cayenne) - do smaku
Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.
Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
Na grzance ułóż porcje kremu z groszku i jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim.