https://pomorska.pl
reklama

Wyśmienite spaghetti neapolitańskie. Prosty sos pomidorowy zrobisz z pomidorów z puszki. Wypróbuj nasz przepis na pyszny i szybki obiad

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Sos do spaghetti neapolitańskiego można zrobić ze świeżych pomidorów lub użyć pomidorów z puszki
Sos do spaghetti neapolitańskiego można zrobić ze świeżych pomidorów lub użyć pomidorów z puszki Getty images/gbh007/zdjęcie ilustracyjne
Makaron spaghetti i prosty sos pomidorowy to podstawa przepisu na spaghetti neapolitańskie. Jest bardzo łatwe do przygotowania i doskonale smakuje. To świetny pomysł na pyszny obiad bez mięsa i łatwy, ale sycący posiłek, gdy nie chcemy spędzać dużo czasu w kuchni.

W skrócie

Spaghetti neapolitańskie to jeden z najprostszych i najbardziej popularnych przepisów na włoską pastę. Jego bazą jest podłużny makaron spaghetti z pszenicy durum oraz sos pomidorowy. Można go zrobić ze świeżych pomidorów, ale to opcja dobra tylko w sezonie na pomidory, kiedy możemy dostać ładne, dojrzałe owoce. Sos do spaghetti możemy także zrobić z pomidorów z puszki i właśnie taki przepis chcę ci dzisiaj zaproponować. Spaghetti neapolitańskie warto posypać tartym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Połączenie tych prostych składników sprawia, że potrawa smakuje wyśmienicie.

Spaghetti neapolitańskie - przepis na pyszny i szybki obiad

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti Pasta La Vista,
  • pomidory krojone Pasta La Vista,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 płaska łyżeczka soli Na Szlaku Smaku,
  • pół łyżeczki pieprzu Na Szlaku Smaku,
  • do posypania parmezan (opcjonalnie),
  • kilka listków świeżej bazylii.

reklama

Polecam także: Pyszna sałatka caprese. Prawdopodobnie najlepsza włoska sałatka

Jak zrobić spaghetti neapolitańskie?

  1. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam oliwę, a następnie wrzuciłam pomidory z puszki, które rozdrobniłam widelcem.
  2. Pomidory doprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem. Podgrzewałam tak długo, aż się rozpadły i powstał pomidorowy sos.
  3. Do pomidorów dodałam bazylię i starannie wymieszałam.
  4. W osobnym garnku zagotowałam wodę, posoliłam i wrzuciłam makaron. Gotowałam według przepisu na opakowaniu.
  5. Odcedziłam makaron w durszlaku i przełożyłam go na patelnię z pomidorowym sosem.
  6. Wymieszałam makaron z sosem i nałożyłam na talerze.
  7. Całość możesz posypać parmezanem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska