https://pomorska.pl
reklama

Zobaczcie galę wręczenia nagród Festiwalu Smaku w Grucznie. Główny laureat był obładowany dyplomami

Agnieszka Romanowicz
Gala Festiwalu Smaku w Grucznie. Laureaci odebrali nagrody za Smak Roku 2022, Miód Roku 2022 i Smak Kociewia 2022.
Gala Festiwalu Smaku w Grucznie. Laureaci odebrali nagrody za Smak Roku 2022, Miód Roku 2022 i Smak Kociewia 2022. Agnieszka Romanowicz
XVI Festiwal Smaku w Grucznie za nami. Jak zwykle było pysznie i radośnie. Potrójny laureat nie krył zachwytu. Tuż po ogłoszeniu wyników zrobiło się gęsto przy jego stoisku.

Po gali Smaków Roku 2022 w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie wszystkie oczy były zwrócone na Piotra Klepacza, obładowanego wyróżnieniami, w tym najważniejszym – Smak Roku 2022 za szyszki w wędzonym miodzie.
W kulinarnych kręgach właściciel  Celtyckich Smaków jest znany z niezwykłych propozycji, np. z chrupiących, liofilizowanych i kandyzowanych igieł sosny cytrynowej albo winniczków po celtycku, czyli marynowanych ślimaków w occie z pędów sosny i jałowca, z dodatkiem kwiatu muszkatu i szlachetnych ziół. Piotr Klepacz odebrał wiele nagród, m. in. na Toruńskim Festiwalu Smaków, ale w Grucznie uginał się pod ciężarem dyplomów. Jego szyszki w wędzonym miodzie wygrały jeszcze w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze, natomiast kolejna propozycja - kandyzowane i liofilizowane igły daglezji - dostały w tej kategorii wyróżnienie.

Po ogłoszeniu wyników przy stoisku laureata zrobiło się gęsto. Klienci szukali słodkich szyszek i igieł daglezji, a oprócz nich znajdowali jeszcze beczkę ze śledziami. - Ukiszonymi zgodnie pradawną recepturą – objaśniał Piotr Klepacz. - To beztlenowe, wielomiesięczne kiszenie w dębowych beczkach z warzywami, żurawiną i przyprawami.

Norweski miód, litewska słonina

Wśród nagrodzonych produktów było wiele ciekawostek, jak miód Kristiny Mørk Jacobsen, zebrany przez pszczoły w Norwegii, wyróżniony w kategorii Miód Roku 2022. Ten produkt będzie sprawdzony pod mikroskopem przez dr Agnieszkę Noryśkiewicz z UMK, jurorkę w konkursie Miód Roku. Wstępnie wiadomo, że w przewadze zawiera pyłek lipy.
Z zagranicznych smaków zachwyciła też litewska słonina w ziołach, nagrodzona Smakiem Roku 2022 w kategorii przetwory mięsne i wędliny. Komplementował ją zwłaszcza Wiesław Karpusiewicz z jury dziennikarzy i artystów.

Sprawdzeni producenci i nowe gwiazdy

Wśród laureatów nie zabrakło sprawdzonych producentów, którzy laury w Grucznie odebrali kilka razy, jak Barbara i Janusz Adamczykowie, serowarzy z Kosowa, w tym roku nagrodzeni za masło słowiańskie. Kolejny raz dostrzeżono też talent Renaty i Jacka Osojców z Topolna, wyróżnionych za kabanosy z gęsiny oraz Małgorzaty Fik z Piwniczki Tradycji w Bydgoszczy za ocet żywy z kwiatów czarnego bzu.

Pojawili się też nowi wystawcy, którzy od razu przyciągnęli uwagę jurorów, jak Pracownia Słodka Fanaberia z Bydgoszczy, która kusiła lodami miodowymi, piernikowo-śliwkowymi oraz smakiem ukrytym pod nazwą firmy i to właśnie on zdobył wyróżnienie w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze.
Nagrodzone smaki oraz dziesiątki pozostałych przyciągnęły do Gruczna tłumy. Goście zajadali, ale też podziwiali występy artystyczne, wystawę wzorów kociewskich na szkle, pokaz tresury psów i lokomobilę – zabytkową maszynę parową.

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lista wszystkich laureatów

  • w kategorii przetwory mięsne i wędliny
  • Smak Roku: słonina w ziołach – Wileńskie Smaki
  • wyróżnienie: pasztetowa podwędzana – Zakład Produkcyjny Wyrobów Masarskich i Wędlin Marian Raguza
  • w kategorii przetwory warzywne i owocowe
  • Smak Roku: Ocet żywy z kwiatów czarnego bzu -Piwniczka Tradycji Małgorzata Fik
  • wyróżnienie: olej tłoczony na zimno-pieprz - Semco Sp. z o.o. Sp.k.
  • w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze
  • Smak Roku: szyszki w miodzie wędzonym - Piotr Klepacz
  • wyróżnienie: igły daglezji kandyzowane i liofilizowane - Piotr Klepacz
  • w kategorii przetwory z mleka
  • Smak Roku: ser kozi – Malinowy Chruśniak Piotr Jarecki
  • wyróżnienie: masło słowiańskie – Sery Adamczyk Barbara i Janusz Adamczyk
  • w kategorii soki
  • Smak Roku: sok wiśniowy - Stary Sad Tomasz Smoliński
  • wyróżnienie: sok jabłkowy złota reneta - Stary Sad Tomasz Smoliński
  • w kategorii potrawy
  • Smaku Roku nie przyznano
  • wyróżnienie: konfitura jagnięca na pierniku – Jacek Chojnacki
  • wyróżnienie: pierogi z kurkami - Kowal - Aleksandra Kowalska
  • Grand Prix 2022: szyszki w miodzie wędzonym - Piotr Klepacz

Jury artystów i dziennikarzy

  • w kategorii przetwory mięsne i wędliny
  • Smak Roku: metka - Tomasz Urtnowski Nadwiślańska Dolina
  • w kategorii przetwory warzywne i owocowe
  • Smak Roku: staropolski sok z kwaszeniny - burak – tłocznia soków z owoców i warzyw Wiatrowy Sad
  • w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze
  • Smak Roku: lody Słodka Fanaberia - Pracownia Artystyczna Słodka Fanaberia
  • w kategorii przetwory z mleka
  • Smak Roku: sery podpuszczkowe – Spółdzielnia w kategorii potrawy
  • Smak Roku: pierogi z kurkami - Kowal Aleksandra Kowalska

Smak Kociewia: szandar z sosem z grzybami leśnymi – Koło Gospodyń Wiejskich Laskowice
wyróżnienie: pasztetowa podwędzana - Zakład Produkcyjny Wyrobów Masarskich i Wędlin Marian Raguza
wyróżnienie: kabanos z gęsiny - Kociewskie specjały z gęsiny Renata i Jacek Osojca

Miód Roku 2022: gryczany, nektarowy – Miody Pojezierza Drawskiego Pasieka Maja
wyróżnienie: miód nostrzykowy – Pasieka Bacia
wyróżnienie: miód norweski z Veierland Gårdsutsalg – Lind – Kristina Mørk Jacobsen

Zobaczcie galerię z wręczenia nagród.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska