Po gali Smaków Roku 2022 w ramach Festiwalu Smaku w Grucznie wszystkie oczy były zwrócone na Piotra Klepacza, obładowanego wyróżnieniami, w tym najważniejszym – Smak Roku 2022 za szyszki w wędzonym miodzie.
W kulinarnych kręgach właściciel Celtyckich Smaków jest znany z niezwykłych propozycji, np. z chrupiących, liofilizowanych i kandyzowanych igieł sosny cytrynowej albo winniczków po celtycku, czyli marynowanych ślimaków w occie z pędów sosny i jałowca, z dodatkiem kwiatu muszkatu i szlachetnych ziół. Piotr Klepacz odebrał wiele nagród, m. in. na Toruńskim Festiwalu Smaków, ale w Grucznie uginał się pod ciężarem dyplomów. Jego szyszki w wędzonym miodzie wygrały jeszcze w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze, natomiast kolejna propozycja - kandyzowane i liofilizowane igły daglezji - dostały w tej kategorii wyróżnienie.
Po ogłoszeniu wyników przy stoisku laureata zrobiło się gęsto. Klienci szukali słodkich szyszek i igieł daglezji, a oprócz nich znajdowali jeszcze beczkę ze śledziami. - Ukiszonymi zgodnie pradawną recepturą – objaśniał Piotr Klepacz. - To beztlenowe, wielomiesięczne kiszenie w dębowych beczkach z warzywami, żurawiną i przyprawami.
Norweski miód, litewska słonina
Wśród nagrodzonych produktów było wiele ciekawostek, jak miód Kristiny Mørk Jacobsen, zebrany przez pszczoły w Norwegii, wyróżniony w kategorii Miód Roku 2022. Ten produkt będzie sprawdzony pod mikroskopem przez dr Agnieszkę Noryśkiewicz z UMK, jurorkę w konkursie Miód Roku. Wstępnie wiadomo, że w przewadze zawiera pyłek lipy.
Z zagranicznych smaków zachwyciła też litewska słonina w ziołach, nagrodzona Smakiem Roku 2022 w kategorii przetwory mięsne i wędliny. Komplementował ją zwłaszcza Wiesław Karpusiewicz z jury dziennikarzy i artystów.
Sprawdzeni producenci i nowe gwiazdy
Wśród laureatów nie zabrakło sprawdzonych producentów, którzy laury w Grucznie odebrali kilka razy, jak Barbara i Janusz Adamczykowie, serowarzy z Kosowa, w tym roku nagrodzeni za masło słowiańskie. Kolejny raz dostrzeżono też talent Renaty i Jacka Osojców z Topolna, wyróżnionych za kabanosy z gęsiny oraz Małgorzaty Fik z Piwniczki Tradycji w Bydgoszczy za ocet żywy z kwiatów czarnego bzu.
Pojawili się też nowi wystawcy, którzy od razu przyciągnęli uwagę jurorów, jak Pracownia Słodka Fanaberia z Bydgoszczy, która kusiła lodami miodowymi, piernikowo-śliwkowymi oraz smakiem ukrytym pod nazwą firmy i to właśnie on zdobył wyróżnienie w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze.
Nagrodzone smaki oraz dziesiątki pozostałych przyciągnęły do Gruczna tłumy. Goście zajadali, ale też podziwiali występy artystyczne, wystawę wzorów kociewskich na szkle, pokaz tresury psów i lokomobilę – zabytkową maszynę parową.
Lista wszystkich laureatów
- w kategorii przetwory mięsne i wędliny
- Smak Roku: słonina w ziołach – Wileńskie Smaki
- wyróżnienie: pasztetowa podwędzana – Zakład Produkcyjny Wyrobów Masarskich i Wędlin Marian Raguza
- w kategorii przetwory warzywne i owocowe
- Smak Roku: Ocet żywy z kwiatów czarnego bzu -Piwniczka Tradycji Małgorzata Fik
- wyróżnienie: olej tłoczony na zimno-pieprz - Semco Sp. z o.o. Sp.k.
- w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze
- Smak Roku: szyszki w miodzie wędzonym - Piotr Klepacz
- wyróżnienie: igły daglezji kandyzowane i liofilizowane - Piotr Klepacz
- w kategorii przetwory z mleka
- Smak Roku: ser kozi – Malinowy Chruśniak Piotr Jarecki
- wyróżnienie: masło słowiańskie – Sery Adamczyk Barbara i Janusz Adamczyk
- w kategorii soki
- Smak Roku: sok wiśniowy - Stary Sad Tomasz Smoliński
- wyróżnienie: sok jabłkowy złota reneta - Stary Sad Tomasz Smoliński
- w kategorii potrawy
- Smaku Roku nie przyznano
- wyróżnienie: konfitura jagnięca na pierniku – Jacek Chojnacki
- wyróżnienie: pierogi z kurkami - Kowal - Aleksandra Kowalska
- Grand Prix 2022: szyszki w miodzie wędzonym - Piotr Klepacz
Jury artystów i dziennikarzy
- w kategorii przetwory mięsne i wędliny
- Smak Roku: metka - Tomasz Urtnowski Nadwiślańska Dolina
- w kategorii przetwory warzywne i owocowe
- Smak Roku: staropolski sok z kwaszeniny - burak – tłocznia soków z owoców i warzyw Wiatrowy Sad
- w kategorii przetwory piekarskie i cukiernicze
- Smak Roku: lody Słodka Fanaberia - Pracownia Artystyczna Słodka Fanaberia
- w kategorii przetwory z mleka
- Smak Roku: sery podpuszczkowe – Spółdzielnia w kategorii potrawy
- Smak Roku: pierogi z kurkami - Kowal Aleksandra Kowalska
Smak Kociewia: szandar z sosem z grzybami leśnymi – Koło Gospodyń Wiejskich Laskowice
wyróżnienie: pasztetowa podwędzana - Zakład Produkcyjny Wyrobów Masarskich i Wędlin Marian Raguza
wyróżnienie: kabanos z gęsiny - Kociewskie specjały z gęsiny Renata i Jacek Osojca
Miód Roku 2022: gryczany, nektarowy – Miody Pojezierza Drawskiego Pasieka Maja
wyróżnienie: miód nostrzykowy – Pasieka Bacia
wyróżnienie: miód norweski z Veierland Gårdsutsalg – Lind – Kristina Mørk Jacobsen
Zobaczcie galerię z wręczenia nagród.
