Odpowiednio kwaśny, świetnie doprawiony, odrobinę tłusty choć jednocześnie lekki. Z jajeczkiem, białą kiełbasą i chrzanem. Taki powinien być żurek idealny. I taki właśnie jest żurek Magdy Gessler. Sekretem żurku wielkanocnego jest prawdziwy, domowy zakwas! Wypróbuj żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem. Gwarantujemy, że żurek na Wielkanoc według przepisu Magdy Gessler zrobi furorę wśród gości!

Przedstawiamy przepis na żurek Magdy Gessler. Idealny przepis na Wielkanoc - i nie tylko!
ŻUREK MADY GESSLER - PRZEPIS
Składniki na żurek Magdy Gessler
- 350 g mąki razowej
- 1 l wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 prawdziwków
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- majeranek
- chrzan (opcjonalnie)
ŻUREK MADY GESSLER - WYKONANIE
Zakwas na żur: do dużego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością wrzącej wody, aż masa będzie gładka. Dolać pozostałą wodę. Dodać 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykryć i owiązać gazą. Odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie 3 dni zakwas przerzedzić.
Prawdziwki pokroić i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem i gotować aż grzyby będą miękkie. Dodać zakwas na żur, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz szczyptę majeranku. Doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie dodać chrzan do smaku.
Jajka ugotować na twardo. Kiełbasę parzyć około 20 minut. Jajka pokroić na ćwiartki, a kiełbasę w plasterki.
Żurek podawać z kiełbasą i jajkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.
