Serek wiejski - charakterystyka
Serek wiejski to delikatny i lekko słodki twarożek o charakterystycznej ziarnistej strukturze. Wyrabiany jest z pasteryzowanego krowiego mleka. W sklepach znajdziemy przede wszystkim jego wersję naturalną, jednak dostępne są też warianty z dodatkami np. szczypiorkiem lub słodkim dżemem.
Warto zwrócić uwagę na warianty light (o obniżonej zawartości tłuszczu) oraz proteinowe (inaczej wysokobiałkowe, czyli o podwyższonej ilości białka). Serek wiejski może stanowić pełnoprawne śniadanie, można do niego dorzucić rzodkiewki lub papryki, czy zjadać razem z bułką.
Dlaczego warto jeść serek wiejski?
Serek wiejski to bogate źródło białka, więc będzie idealny dla osób aktywnych, jak również zwolenników diety ketogenicznej. Ma niski indeks glikemiczny, polecany jest zatem dla cukrzyków. Zawiera spore dawki witamin B2 oraz B12, jak również witaminę A czy kwas foliowy. Korzystnie wpływają one na układ nerwowy, chronią wzrok, a także dobrze działają na skórę.
Chcesz wykorzystywać ten pyszny produkt w swojej kuchni na wiele różnych sposobów? W naszej galerii znajdziesz inspiracje na sałatki, lody, placki, sernik i pasty z serkiem wiejskim!
