Chrzan wielkanocny z jabłkiem i śmietanką do pasztetu. Poznaj przepis na domowy sos. Nietypowy składnik podbija smak

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowy chrzan z jabłkiem i śmietanką na Wielkanoc to idealny dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowy chrzan z jabłkiem i śmietanką na Wielkanoc to idealny dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Chrzan z jabłkiem to w wielu domach tradycyjny dodatek do mięs podawanych na Wielkanoc. To proste danie, które zrobisz w 10 minut. Wystarczy użyć dobrej jakości starty chrzan w słoiku i ulubione kwaśne jabłka. Zaskakującym dodatkiem jest odrobina białego wina, który wzmacnia smak. Poznaj przepis na tradycyjny sos do dań wielkanocnych.

W skrócie

Wielkanocny chrzan z jabłkiem to sos, który można podawać do wędlin, pasztetów lub ugotowanych na twardo jajek. Taki przysmak świetnie smakuje do kanapek lub do pieczonego mięsa. Ważne, że taki sos można zrobić wcześniej. Nawet dwa dni przed Wielkanocą. Wystarczy włożyć go do czystych słoików, szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki i można podawać na śniadanie wielkanocne. Zrobienie sosu także nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Szczególnie gdy weźmiesz starty chrzan dostępny do kupienia w słoiczkach. Ważne, aby miał prosty skład, który znakomicie połączy się z kwaśnymi jabłkami.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania chrzanu z jabłkiem na Wielkanoc

Chrzan z jabłkiem – prosty przepis ze śmietanką i białym winem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g startego korzenia chrzanu,
  • 1 kwaśne jabłko (najlepiej szara reneta),
  • 200 ml śmietanki UHT Łaciata 30 procent,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina,
  • szczypta soli i cukru do smaku,
  • Do dekoracji: posiekany świeży koperek.

reklama

Jak zrobić wielkanocny chrzan z jabłkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Stary świeży chrzan umieściłam w szklanej misce.
  2. Jabłka umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz, aby chrzan miał jednorodny kolor, to możesz obrać owoce ze skórki.
  3. Starty chrzan wymieszałam ze startym jabłkiem.
  4. Jabłka skropiłam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  5. Następnie wlałam śmietankę i białe wino.
  6. Wielkanocny chrzan z jabłkiem wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i cukrem.
  7. Przed podaniem chrzan z jabłkiem i śmietanką oprósz posiekanym świeżym koperkiem.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Domowy chrzan z jabłkiem i śmietanką na Wielkanoc to idealny dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Chrzan wielkanocny z jabłkiem i śmietanką do pasztetu. Pozna...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska