Zastanawialiście się czy między mlekiem i miesem ekologicznym, a tym wytwarzanym tradycyjnie jest jakaś różnica poza ceną? Otóż jest i potwierdził to międzynarodowy zespół naukowców. Te różnice dotyczą zwłaszcza zawartości kwasów tłuszczowych, niektórych składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Przeprowadzone badania na podstawie analiz z całego świata są największą pracą przeglądową tego rokdzaju. Międzynarodowym zespołem ekspertów kierowali naukowcy z Uniwersytetu w Newcastle w Wielkiej Brytanii, autorem korespondencyjnym badań w Polsce jest dr inż. Dominika Średnicka-Tober z Zakładu Żywności Ekologicznej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.
"Publikując dzisiaj swoje wyniki w British Journal of Nutrition naukowcy zwracają uwagę, że zastąpienie konwencjonalnego mleka i mięsa w codziennej diecie produktami ekologicznymi wiąże się w pewnym stopniu ze zwiększeniem spożycia ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych", podaje SGGW.
Chris Seal, profesor żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Newcastle wyjaśnia: "Zwiększone spożycie kwasów omega-3 związane jest ze zmniejszeniem zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego, poprawą rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego, a także lepszym działaniem układu odpornościowego".
„Zachodnioeuropejska dieta uznawana jest za zbyt ubogą w te kwasy tłuszczowe, a Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca podwojenie ich spożycia. Pozyskanie wystarczającej ich ilości z naszej diety jest jednak trudne. Nasze badania sugerują, że przejście na produkty ekologiczne może wpłynąć w pewnym stopniu na zwiększenie spożycia tych ważnych składników odżywczych".
Jeśli zdecydujemy się przejść z produktów konwencjonalnych na ekologiczne, zwiększa się spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 bez, ale bez podwyższenia ilości dostarczanych kalorii oraz niepożądanych tłuszczów nasyconych. Przeprowadzone badania pozwoliły wykazać, że bardziej pożądany profil kwasów tłuszczowych w mleku ekologicznym jest ściśle związany ze sposobem żywienia krów - głównie z chowem pastwiskowym, większym spożyciem pasz zielonych i ograniczonym udziałem koncentratów paszowych w diecie zwierząt w systemie ekologicznym, wyjaśnia polska uczelnia.
Profesor Uniwersytetu Newcastle, Carlo Leifert, który koordynował badania, powiedział: „Niektóre z tych różnic wynikają z zasad ekologicznej produkcji zwierzęcej i są wynikiem różnic w intensywności produkcji oraz związanego z nią sposobu żywienia zwierząt. Zwierzęta wypasane na otwartych pastwiskach i żywione paszami zielonymi produkują mleko i mięso o większej zawartości pożądanych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, oraz mniejszej zawartości kwasów tłuszczowych, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca i innych chorób przewlekłych".
"Wyniki wszystkich trzech badań, dotyczących surowców i produktów roślinnych, mięsa oraz mleka, sugerują, że wybór ekologicznych owoców, warzyw, mięsa i produktów mlecznych zapewnia znacznie większą ilość przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 przyjmowanych z pożywieniem”, podsumowuje profesor Leifert.
Źródło: Komunikat prasowy SGGW