Fantazja śledziowa z Wąsosza wigilijnym smakiem Krajny i Pałuk. W Wolwarku rozstrzygnięto konkurs [zdjęcia]

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Po degustacji szef jury Mateusz Balcerek dał pokaz kulinarny. Pomagały mu panie z KGW Mrocza
Po degustacji szef jury Mateusz Balcerek dał pokaz kulinarny. Pomagały mu panie z KGW Mrocza Maja Stankiewicz
Już po raz XVIII Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” zaprosiło mieszkańców do udziału w konkursie kulinarnym „Smaki Krajny i Pałuk”. Głównym tematem: potrawy wigilijne.

Niegdyś konkurs jeździł po gminach. Gościł m. in. w podbydgoskim Zamościu i na Witosławskich Impresjach Ludowych w gminie Mrocza. Potem – na kilka lat osiadł w Nakle stając się częścią Jarmarku św. Wawrzyńca. Pandemia sprawiła jednak, że jarmark odwołano i konkurs znów musiał ruszyć w teren. Rok temu odbył się w Ślesinie koło Nakła, w tym roku gości zaproszono do świetlicy wiejskiej w Wolwarku.

Konkurs "Smaki Krajny i Pałuk" znów na walizkach

- Wracamy do wędrówek po gminach. Dziś jesteśmy w Wolwarku, za rok mamy zamiar zrobić go w gminie Kcynia. Po to żebyśmy się lepiej poznawali. Choć nadal uczestnikami są głównie Koła Gospodyń Wiejskich to cieszy nas, że pojawiają się też inne organizacje, a także lokalni producenci wytwarzający różne smakowite rzeczy nawiązujące do lokalności – mówiła otwierając konkurs Dorota Stanek, dyrektor biura Lokalnej Grupy Działania w Nakle.

To Cię może również zainteresować

Wolwark to wieś w gminie Szubin leżąca na trasie do Kcyni. Świetlica wiejska pięknie odnowiona, warunki dobre, ale na potrzeby regionalnej imprezy trochę mała. Było ciasno, nie dla wszystkich gości starczyło siedzących miejsc. Panie z KGW Wolwark w różowych koszulkach z napisem „Koło jak marzenie” dwoiły się jednak i troiły, by jak najlepiej wszystkich ugościć. Dla zmarzniętych przygotowano ciepłą kawę i ciasto.

- Myślałam, że przywiozę kuchenkę i na miejscu będą coś gotować, ale powiedziano mi, że nie ma szans, za mało jest miejsca. I rzeczywiście nie byłoby gdzie - mówiła nam Elżbieta Minda z Olszewski.

Jak na wigilijnym stole

Tematem tegorocznego konkursu – potrawy wigilijne. Zgłoszono ich 29. Oceniało je jury do którego zaproszono: Mateusza Balcerka, właściciela firny Gastro, Kamilę Rudzką- Januszewską, prezesa zarządu Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Wiolettę Borys-Stachowiak, wiceburmistrz Szubina.

Więcej wiadomości z Nakła i okolic na www.pomorska.pl/naklo[/a]

- Jak na bożonarodzeniowe potrawy to mamy dużą różnorodność – podkreślali jurorzy. Przyznali, że 29 potraw to dla nich duże wyzwanie, ale Dorota Stanek wyjaśniła, że w poprzednich konkursach bywały cztery kategorie i potraw ponad 100. - Chcemy do tego wrócić. Dlatego znów ruszamy w teren.

Gry jury oceniało dania wykład pt. „Wokół Pałuckiego stołu” wygłosiła Kamila Czechowska, dyrektor Muzeum Ziemi Szubińskiej. Można było poznać nie tylko wiejskie zwyczaje kulinarne, ale też pałuckie nazwy wielu potraw i produktów. Kontrowersje wzbudziły m.in. bryzgane ziemniaki. - Gospodyni brała do ust maślankę i bryzgała nią na kartofle – tłumaczyła Kamila Czechowska. Obecni krzywili się z niesmakiem.

Najlepsze świąteczne dania Krajny i Pałuk

A kto wygrał tegoroczną edycję konkursu? Pierwsze miejsce przypadło paniom z KGW w Wąsoszu za wigilijną fantazję śledziową.

- Wigilijnego śledzia przywieźli do nas mieszkańcy Kaszub, lubelskiego, zamojskiego. Był on podawany skromnie. Dodałyśmy trochę od siebie i zaproponowałyśmy inne smaki – tłumaczyły gospodynie z Wąsosza.

Drugie miejsce dla Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za sandacza korzennego. Trzecim miejscem jury nagrodziło klopsiki z karpia w grzybowej pierzynce, propozycję KGW w Dąbrowce Słupskiej.

Wyróżnienia przyznano dwa. Dla KGW w Dziewierzewie za wigilijna fasolinkę (to coś jak groch z kapustą tylko z fasolą i grzybami) oraz dla Cechu Rzemiosł Różnych za śledzia wigilijnego z Pałuk. Gratulujemy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie