https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Faworki - przepis od Magdy Gessler. Te kruche chrusty domowej roboty udadzą się każdemu

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Przepis na faworki. Tłusty Czwartek wypada 27 lutego 2025 roku. Tego dnia tradycyjnie zajadamy się pączkami, ale nie tylko. Wiele osób wybiera chrupiące, kruche faworki (czyli chrusty czy chruściki). Mamy prosty przepis na faworki według Magdy Gessler. Chrusty z tego przepisu wychodzą lekkie, kruche i delikatne. Sprawdź przepis na faworki - idealny nie tylko na Tłusty Czwartek 2025.

Spis treści

Tłusty Czwartek 2025

Ostatni tydzień karnawału w Polsce rozpoczyna tłusty czwartek, a kończy Środa Popielcowa. W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego.

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To święto ruchome, którego data zależy od Wielkanocy. Może wypaść między 29 stycznia a 4 marca. W kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tłusty czwartek to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia oraz zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami).

Zgodnie z tradycją, w tłusty czwartek dozwolone jest objadanie się. W tłusty czwartek w Polsce jada się przede wszystkim pączki - według przesądów, jeśli ktoś tego dnia nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu sprzyjało szczęście i dobrobyt.

W tłusty czwartek Polacy spożywają średnio 2,5 pączka na osobę - wskazują dane opublikowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. W ciągu tego jednego dnia zjadanych jest nawet 100 mln pączków!

Faworki - przepis według Magdy Gessler

Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Takie powinny być idealne faworki. I takie są faworki z przepisu Magdy Gessler.

Przepis na faworki

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g,

  • smalec 2 łyżki,

  • żółtka 15,

  • cukier 200 g,

  • śmietana 6 łyżek,

  • spirytus 2 łyżki,

  • arak 1 łyżka,

  • smalec do smażenia 500 g,

  • cukier puder 100 g,

  • wanilia.

Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.

Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.

Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.

Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska