Składniki:
- 4-6 dużych ziemniaków
- 3 łyżki chrzanu (lub do smaku)
- 2 świeże gałązki tymianku
- 1/4 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego win
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
Obraną i cienko pokrojoną cebulę duś na maśle z dodatkiem tymianku, liścia laurowego, ziela angielskiego i cukru, aż zacznie zmieniać kolor. Wlej wino i duś, aż cebula będzie miękka, a połowa płynu odparuje.
Na wierzchu sosu rozłóż pokrojone na połówki kiełbasy śląskie. Przykryj i duś, aż będą ciepłe.
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Utłucz na puree lub przeciśnij przez praskę, połącz ze śmietanką i chrzanem.
Ciepłą kiełbasę podawaj z sosem cebulowym na puree ziemniaczano-chrzanowym.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]