Produkty:
wołowina zrazowa (ilość zależna od tego, ile zrazów chcemy uzyskać), pokrojona w plastry
- do każdego zraza:
kiszony ogórek - 1/4 szt (Paweko)
wędzonka śliwka suszona
cebula - kilka piórek
musztarda - 1/3 łyżeczki
sos
kminek - 1 łyżka całych nasionek
cebula - 1 szt
liść laurowy - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarenka
mąka krupczatka - 1/2 szklanki
czerwone wytrawne wino- 1 szklanka
bulion - 2 szklanki
olej - do smażenia
sól, pieprz - do smaku
Plastry wołowiny rozbić na cienkie płaty. Posmarować równomiernie musztardą, do środka włożyć ogórek, śliwkę oraz cebulkę.
Mocno zawinąć (można używać nitki czy wykałaczek). Każdy zraz obtoczyć w mące krupczatce, a następnie obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
Dosypać kminek oraz włożyć cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Zrazy zalać bulionem i winem, przykryć, dusić na wolnym ogniu, mięso musi stać się soczyste i kruche.
Sałatka ogórkowa
- 4-5 średnich ogórków kiszonych (Paweko)
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duże słodkie jabłko
- 3-4 łyżki oleju roślinnego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
Ogórki, cebulę i jabłko pokrój w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki przełóż do salaterki, dodaj olej oraz musztardę i miód. Połącz, ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku.