Klasyczne zrazy wołowe z sałatą ogórkową

Reklama

Wideo

Udostępnij:

Produkty:

  • wołowina zrazowa (ilość zależna od tego, ile zrazów chcemy uzyskać), pokrojona w plastry

    - do każdego zraza:

  • kiszony ogórek - 1/4 szt (Paweko)

  • wędzonka śliwka suszona

  • cebula - kilka piórek

  • musztarda - 1/3 łyżeczki

  • sos

  • kminek - 1 łyżka całych nasionek

  • cebula - 1 szt

  • liść laurowy - 2 szt

  • ziele angielskie - 3 ziarenka

  • mąka krupczatka - 1/2 szklanki

  • czerwone wytrawne wino- 1 szklanka

  • bulion - 2 szklanki

  • olej - do smażenia

  • sól, pieprz - do smaku

Plastry wołowiny rozbić na cienkie płaty. Posmarować równomiernie musztardą, do środka włożyć ogórek, śliwkę oraz cebulkę.

Mocno zawinąć (można używać nitki czy wykałaczek). Każdy zraz obtoczyć w mące krupczatce, a następnie obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.

Dosypać kminek oraz włożyć cebulę, listek laurowy i ziele angielskie. Zrazy zalać bulionem i winem, przykryć, dusić na wolnym ogniu, mięso musi stać się soczyste i kruche.

Sałatka ogórkowa

  • 4-5 średnich ogórków kiszonych (Paweko)
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duże słodkie jabłko
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka musztardy

Ogórki, cebulę i jabłko pokrój w cienkie plasterki.

Wszystkie składniki przełóż do salaterki, dodaj olej oraz musztardę i miód. Połącz, ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku.