- Smaki dzieciństwa kroczą przed nami całe życie przywołując wspomnienia z rodzinnego domu i stron, z których pochodzimy. Dzięki „Bitwie regionów” mamy doskonałą okazję do poznania smaków z wszystkich zakątków naszego kraju – mówi Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest organizatorem „Bitwy regionów” wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa i Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
W tym roku odbywa się siódma edycja konkursu. Przebiega w trzech etapach: eliminacje powiatowe, wojewódzkie i finał ogólnopolski. W trakcie wszystkich wydarzeń KGW zaprezentują zgłoszone potrawy regionalne. Koła, które zdobędą najwyższą liczbę punktów w danym województwie zostaną zaproszone do udziału w półfinałach wojewódzkich. 16 KGW, po jednym z każdego województwa, które zdobędą pierwsze miejsce w II etapie konkursu, zakwalifikują się do finału ogólnopolskiego.
Każda edycja „Bitwy Regionów” skupia setki Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń. W tym roku także. Za nami są już eliminacje powiatowe w Rogowie, Konecku, Koronowie i Słupskim Młynie. Najbliższa – 25 czerwca – jest zaplanowana w parku w Bukowcu w powiecie świeckim. Kolejne będą: Kruszwica w powiecie inowrocławskim (26 czerwca), Dobrzyń nad Wisłą w powiecie lipnowskim (3 lipca), Szczuka w powiecie brodnickim (3 lipca), Myśliwiec w powiecie wąbrzeskim (9 lipca), Łubianka w powiecie toruńskim (23 lipca), Kaniewo w powiecie włocławskim (24 lipca), Golub-Dobrzyń (30 lipca), Śliwice w powiecie tucholskim (6 sierpnia), Jeziora Wielskie w powiecie mogileńskim (14 lipca), Więcbork w powiecie sępoleńskim (27 sierpnia), a na koniec Minikowo w powiecie nakielskim (18 września).
Za pierwsze miejsce w finale ogólnopolskim jest 25 000 zł nagrody oraz wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze odbywające się na terenie Unii Europejskiej, na których swoje stoisko będzie miał Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Przypomnijmy, że w ubiegłym roku nasz region miał swoją reprezentację w gronie laureatów. III miejsce zajęło KGW „Różanka” z Kaniewa za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku. I miejsce zdobyły KGW w Durągu (warmińsko-mazurskie) za dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach, a II miejsce – KGW „Sikoreczki” z Kowańcza (zachodniopomorskie) za topinambur na boczku.
"Gazeta Pomorska" jest patronem medialnym "Bitwy regionów". Zobaczcie w naszej galerii migawki z zeszłorocznego finału Bitwy. Palce lizać!
