Kupując jaja warto sprawdzić sposób chowu kur niosek. Zatem pierwsze cyfry na jajach określają chów: ekologiczny - 0, z wolnego wybiegu - 1, ściółkowy - 2, klatkowy – 3.
Bez kodu na skorupce! Czy to zgodne z prawem?
Czasami konsumenci kupujący jaja na przykład na targowiskach dziwią się, że nie ma kodu producenta na skorupce. Inspektorzy wyjaśniają, że nie ma obowiązku umieszczania kodu na skorupce jaj pochodzących z gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji.
W sprzedaży detalicznej, szczególnie w dużych sieciach handlowych, najwięcej jest jaj o klasie wagowej M lub L. Co to oznacza? Ile powinno ważyć takie jajo?
Inspekcja wyjaśnia, że jaja w klasie wagowej XL są bardzo duże: masa ≥ 73 g; L - duże: 73 g > masa ≥ 63 g; M - średnie: 63 g > masa ≥ 53 g; S - małe: masa < 53 g. Dodają, że dopuszczalna jest sprzedaż opakowanych jaj o różnej wielkości opatrzonych informacją np. „Jaja różnej wielkości” oraz informacją jaką masę ma najmniejsze jajko.
Data trwałości jaj, przechowywanie, oznaczenia
Warto też wiedzieć, że:
- data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia,
- o świeżości jajka świadczy wielkość komory powietrznej - im większa, tym jajko starsze,
- jaja wprowadzane do obrotu nie mogą być myte,
- po zakupie jaja należy przechowywać w lodówce,
- jaja klasy A są jajami spożywczymi, klasyfikuje się je według wagi,
- jaja klasy B wykorzystuje się wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i na cele niespożywcze.
To też może Cię zainteresować
Warto być świadomym na zakupach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przypomina:
- Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie.
- Niezależnie od tego w jakiej formie produkt spożywczy wprowadzany jest do obrotu (opakowanie, luz) muszą mu towarzyszyć wymagane przepisami prawa informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego, zgodnego z własnymi przekonaniami wyboru.
- W miejscu sprzedaży konsument ma prawo oczekiwać przede wszystkim takich informacji jak nazwa produktu, wykaz składników oraz dane identyfikujące producenta.
- W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania informacje o produkcie powinny znaleźć się na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub zostać zaprezentowane w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi. Jest to prawo każdego konsumenta, także Twoje!
Inspektorzy dodają: BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM – czytaj etykiety!
Autorkami „Poradnika dla konsumentów” IJHARS są: Sylwia Ciągło – Androsiuk, Katarzyna Ostrowska (WIJHARS w Olsztynie). Szczegóły na stronie https://www.gov.pl/ - KLIKNIJ TUTAJ
Zobacz też: Takie sztuczki stosują teraz supermarkety. Tak sklepy oszukują klientów, by kupowali więcej
Alarm w polskich sklepach - oto ostrzeżenia GIS. Te produkty zostały wycofane ze sklepów w całej Polsce
Od czego zależy kolor żółtka jaja i który jest najzdrowszy? Wyjaśniamy, dlaczego żółtko robi się zielone lub czarne oraz jak tego uniknąć
