Śledzie na Wigilię i w poście
Śledzie często goszczą na polskich stołach. Ryba uważana jest za danie postne, dlatego śledź często jest podawany jako posiłek w piątki, a także w Środę Popielcową, w wigilię Bożego Narodzenia. Śledzie przyrządza się na wiele różnych sposobów: w śmietanie, na słodko z rodzynkami, orzechami czy śliwką, z cebulką w oleju, w pomidorach, smażony, w occie, po kaszubsku, jako koreczki. Śledzia można zjeść z chlebem czy z ziemniakami do obiadu.
Śledź to zaraz po minataju najpopularniejsza ryba w Polsce. Najpopularniejsze gatunki śledzia to śledź oceaniczny (atlantycki, pospolity), śledź bałtycki (podgatunek śledzia atlantyckiego) oraz śledź pacyficzny.
Rodzaje śledzi. Matiasy - co to takiego?
W Polsce w sklepach często na etykietach widzimy napis "matiasy". Co to oznacza? Matiasy to nazwa śledzi, które zostały złowione wczesną wiosną jako młode osobniki, jeszcze przed tarłem, takie ryby mają delikatne i bardzo smaczne mięso, są bardziej tłuste i mniej słone, niż śledzie na innym etapie rozwoju.
Są też inne nazwy śledzi w zależności od tego, jak zostały wstępnie obrobione.
- uliki – to młode osobniki, przygotowane w solance,
- piklingi - to ryby, które zostały uwędzone w całości na gorąco,
- kipery zostały uwędzone w postaci płatów,
- moskaliki - to młode, małe śledzie w całości marynowane w occie,
- bismarciki - to płaty śledziowe wyfiletowane, marynowane w occie.
- rolmopsy - to zawijane w rulon filety śledziowe, często spinane drewnianymi patyczkami, zwykle robione w occie.
Śledzie - właściwości
Śledzie to źródło cennych witamin i minerałów, zawierają m.in. witaminy A, D, witaminy z grupy B, w tym B12, żelazo, potas, selen, jod, fosfor, wapń, magnez. Zawierają także duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, łatwo przyswajalne i sycące białko. Spożywanie śledzi wzmacnia odporność, wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega chorobom układu krążenia i serca, obniża cholesterol, wzmacnia kości i wspiera pracę oczu.
Śledź to tłusta ryba, ale jednocześnie niskokaloryczna. 100 gramów tej ryby to około 160 kcal.
Te osoby nie powinny jeść śledzi
Choć śledzie to bardzo zdrowe ryby i warto włączyć je do codziennej diety, to niestety nie wszyscy mogą je spożywać bez obaw o zdrowie. Niektórym osobom śledzie mogą bardzo zaszkodzić. Zobacz teraz w galerii, kto powinien unikać jedzenia śledzi.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► TEGO NIE RÓB PRZED SNEM!. Te rzeczy zakłócają sen, utrudniają zasypianie i wywołują bezsenność
► HOROSKOP INDIAŃSKI - TAKIM JESTEŚ ZWIERZĘCIEM. Sprawdź swój totem i zobacz horoskop wróżki Azalii
► NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3