25 stycznia niewielu klientów odwiedziło największy plac handlowy w Inowrocławiu. Sprzedawcy narzekali więc na niskie dochody.Tymczasem ceny warzyw idąw górę. Tydzień temu kilogram brukselki kosztował 7 zł, a w sobotę już 8,50. Również ceny warzyw korzeniowych, podstawowych w naszej kuchni, znacznie są wyższe niż rok temu, m.in. marchwi (3 zł), selera (3), pietruszki (8) i cebuli (2,50-3). - Tu nie ma żadnej pazerności z naszej strony. Na uprawie cebuli, z powodu dotkliwej suszy, nie zarobiłem ani złotówki - mówi Jerzy Czyżniejewski ze Słabęcina (gm. Kruszwica). - W wyniku suszy nie rozwinęły się dostatecznie korzenie, stąd bardzo niskie plony cebuli - podkreśla Mieczysław Szczygieł z Kłopotu (gm. Inowrocław). Dodajmy, że w inowrocławskich marketach ceny są jeszcze wyższe, np. pietruszka kosztuje 10 zł, a cebula czerwona - 5 zł.
Inne ceny z soboty: kapusta kiszona - 4-6, ogórki kiszone - 6, jabłka - 1,50-3, orzechy: laskowe - 12-14, włoskie - 4-5, jajka - 0,45-8, kostka masła - 5,35-5,45, sandacz - 25, flądra - 7, matias - 13-14, płoć - 5, sok świeżo tłoczony z marchwi i buraków ćwikłowych z dodatkiem soku jabłkowego o pojemności pół litra - 6, kwas z buraków, o takiej samej pojemności - 3,5 zł.
Dwa razy więcej fotoradarów na polskich drogach. Zobacz wideo!