https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na naleśniki na słodko lub wytrawne. Będą lepsze niż w restauracji!

Strefa Agro
pixabay.com/RitaE
Naleśniki to znakomite danie, które można podać w dziesiątkach wersji. Możemy je zjeść na słodko, np. zestawić z twarogiem i owocami, dżemem, kremem czekoladowym itd. Jeszcze więcej możliwości dają wytrawne nadzienia mięsne lub wegetariańskie. Same naleśniki możemy zrobić z np. mąki pszennej, pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej. Przedstawiamy przepis.

Przepis na domowy chleb:

Podstawą w przepisie na naleśniki jest mleko, jajko, mąka i cukier. Są też receptury zawierające olej czy wodę gazowaną. Umowne proporcje na najprostszą (i kto wie, czy nie najsmaczniejsza, ale to już każdy sam może ocenić):

Składniki potrzebne do zrobienia naleśników:

  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1-2 jajka
  • 4 łyżki cukru

Jak zrobić naleśniki?

Roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, mleko i mieszamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę. Najlepiej trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto powinno być dość gęste, ale gładko rozpływać się na patelni. Gdyby okazało się zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka, a w przypadku zbyt rzadkiego - mąki.

Wlewamy kilka łyżek ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Naleśniki są gotowe do uzupełnienia ich dodatkami.

Jak wspomniałam, zwykłą mąkę pszenną można łączyć z pełnoziarnistą albo zamienić ją na kukurydzianą czy gryczaną.

Przykłady dodatków do naleśników

  • Na słodko: krem czekoladowy i plastry banana
  • Wegetariańskie: czerwone pesto, serek sałatkowy, oliwki, pomidory
  • Mięsne: mięso mielone w sosie pomidorowym z brokułem
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska