Pikle to jedna z ulubionych zapraw warzywnych Polaków. Chętnie robimy też ogórki kiszone, konserwowe czy sałatkę szwedzką. Tym razem jednak podsuwamy sprawdzony przepis na pikle.
Składniki zalewy do pikli:
Proporcje na 3 kg ogórków
- 2 litry wody
- 2 szklanki octu
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2,5 łyżki soli
- 3,5 łyżki przyprawy curry
Do czystych słoików poza dość ciasno ułożonymi ogórkami dodajemy po kilka-kilkanaście ziaren białej gorczycy (można odmierzać płaską łyżeczkę), po kilka ziaren pieprzu oraz kilka piórek pokrojonej w ten sposób cebuli.
Jak zrobić pikle? Prosty przepis
- Ogórki myjemy, obieramy (lub nie, jeśli wolisz ze skórką) i przecinamy wzdłuż na ćwiartki. Jedni odcinają miękki środek z ziarnami, inni nie. Decyzja należy co Ciebie.
- Składniki zalewy do pikli łączymy w garnku i gotujemy.
- Gorącą zdejmujemy z ognia i zalewamy słoiki. Następnie zakręcamy słoiki i pasteryzujemy kilka minut.
- Po wyjęciu słoików odwracamy je do góry dnem.
- Gdy wystygną, ustawiamy zakrętką do góry.
Wieczko powinno być wklęsłe, czasem charakterystyczne kliknięcie daje się usłyszeć nawet 1-2 godziny po pasteryzacji.
Do zakręcania i obracania słoików dobrze jest użyć rękawic z gumową powierzchnią, np. ogrodowych. Zabezpieczymy dłonie przed poparzeniem, a słoik nam się nie wysmyknie.
To też może Cię zainteresować

Wideo