Przepis na soczyste rumsztyki z soczewicą z sałatką z kapusty i sosem majonezowo-miętowym

x

Rumsztyk z soczewicą:

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe – 120 g
  • Ugotowana soczewica – 40 g
  • Natka pietruszki – 10 g
  • Świeże listki tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypiorek

Zioła drobno posiekaj, wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj okrągły stek grubości około jednego centymetra. Grilluj na złoty kolor.

Sałatka z kapusty z sosem majonezowo-mietowym:

Majonez Pomorski Stołowy firmy Ocetix– 30 g

Kapusta biała – 120 g
Listki mięty
Sok z cytryny
Jogurt grecki – 25 g
Sól
Czarny pieprz

Kapustę pokrój w cienkie paseczki, majonez wymieszaj z jogurtem i posiekaną miętą. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz kapustę z sosem.

Dresing majonezowo-serowy z czosnkiem i oregano:

  • Majonez Pomorski Stołowy firmy Ocetix – 50 g
  • Jogurt grecki – 20 g
  • Ser śmietankowy lub dojrzewający – 30 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeże listki oregano

Ser zetrzyj na drobnej tarce lub bardzo drobno pokrój. Czosnek rozetrzyj. Listki oregano pokrój drobniutko. Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaczki z patelni:

  • Ugotowane ziemniaki – 2 szt.
  • Cebula – 30 g
  • Oliwa – 2 ml
  • Masło – 25 g
  • Świeża gałązka rozmarynu
  • Tymianek – 2 gałązki
  • Sól
  • Pieprz czarny

Ziemniaki usmaż na oliwie na złoty kolor. Dodaj cebulę i zioła, a na koniec masło. Dopraw solą i pieprzem. Ogrzewaj chwilę i podawaj na sosie majonezowo-serowym.

Partner:

Partner serwisu:

PZPN ukarany za zachowanie kibiców!

Wideo