Rekordowy wynik – liczby krów pod oceną – został osiągnięty w styczniu tego roku. Po raz pierwszy liczba krów będących pod OWUB przekroczyła 800 tysięcy.
Czytaj też - Rolnicy: Sytuacja jest nieciekawa - ceny mleka idą w dół, a pasz w górę
Przeciętna wydajność krów ocenianych w 2017 roku wyniosła 8150 kg mleka, 333 kg tłuszczu (4,08%) i 276 kg białka (3,38%), co w stosunku do roku 2016 daje wzrost aż o 285 kg, w tym 10 kg tłuszczu (-0,03% tł) i 11 kg białka (+0,01% bi).
Rosnąca liczba krów ocenianych, wzrost wydajności stad i ich przeciętnej liczebności potwierdzają rosnącą specjalizację gospodarstw rolnych w kierunku produkcji mleka.
Hodowcy i producenci mleka muszą intensyfikować działania w kierunku obniżenia kosztów produkcji, a bez możliwości regularnego monitorowania danych o wydajności krów i składzie ich mleka, pochodzących z oceny wartości użytkowej, te działania są nieosiągalne.
Źródło: Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka