Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 główka młodej kapusty włoskiej
- 2 kiełbasy „ślimak złotnicki”
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz – do smaku
Do podania:
- pęczek koperku
- jajka ugotowane na twardo
Kapustę umyj i poszatkuj.
Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj poszatkowaną kapustę. Dolej ok. 1/2 szklanki wody.
Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę – „ślimaka złotnickiego”.
Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kapusta stanie się miękka, przypraw.
Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj posiekany koperek i ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.


Wideo