„Ślimak złotnicki” w bigosie z młodej kapusty z jajkami

RedakcjaZaktualizowano 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 główka młodej kapusty włoskiej
  • 2 kiełbasy „ślimak złotnicki”
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz – do smaku

Do podania:

  • pęczek koperku
  • jajka ugotowane na twardo

Kapustę umyj i poszatkuj.

Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj poszatkowaną kapustę. Dolej ok. 1/2 szklanki wody.

Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę – „ślimaka złotnickiego”.

Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kapusta stanie się miękka, przypraw.

Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj posiekany koperek i ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

Wideo

Materiał oryginalny: „Ślimak złotnicki” w bigosie z młodej kapusty z jajkami - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3