Smaki Kujaw i Pomorza – od kolei do wieloryba, czyli niezwykła historia Cykorii

Artykuł sponsorowany

Wideo

Zobacz galerię (4 zdjęcia)
W najnowszym odcinku Rafał Godziemski odwiedza firmę Cykoria SA, gotuje na tle koła zamachowego produkcji przypraw i opowiada, skąd w Wierzchosławicach wziął się… szkielet grenlandzkiego wieloryba.

Suszarnia z bocznicą

Firma Cykoria SA to największy w regionie producent przypraw. Korzystamy z gościnności zakładu w Wierzchosławicach i zaglądamy do niego z kamerą.

Jednym z najciekawszych punktów naszej wycieczki jest wizyta przy… lokomotywie. Tak, historia firmy wiąże się z pewnym kolejowym wątkiem. Kiedyś jeździło tędy osiem parowozów i aż 500 wagonów, a zakład do dzisiaj ma własną bocznicę kolejową. Historia tego miejsca sięga XIX wieku.

W 1880 roku w Wierzchosławicach otwarto Cukrownię. Myślę, że wybrano tę lokalizację między innymi dlatego, że siedem lata wcześniej przez Wierzchosławice pociągnięto tory kolejowe z Poznania do Torunia. Cukier ostatni raz produkowano tutaj w 1941 roku. Niemiecka administracja zdecydowała, że cukrowania zostanie zamieniona w suszarnię – początkowo służącą do suszenia buraków cukrowych. Z kolei cykorię suszy się w Wierzchosławicach od lat 50. do dzisiaj.

Susz i wieloryb

Nasz prowadzący, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” Rafał Godziemski gotuje na tle koła zamachowego linii produkcyjnej w Cykorii. Tym razem na naszych oczach powstaje…?

Przepis

Kiełbaski zapiekane z kremowymi ziemniakami i szpinakiem w sosie cebulowym

Kiełbaski dziadkowe PROSIACZEK 6szt.

Ziemniaku puree 350g

Cebula 400g

Masło z Warlubia JAGR 50g

Kremowa ze śmietanką 18% JAGR 240ml

Szpinak świeży 120g

Tymianek CYKORIA

Czosnek granulowany CYKORIA

Sól CYKORIA

Pieprz CYKORIA

Jajko 1szt

Olej 40ml

Gałka muszkatołowa CYKORIA

Mięta 1 łyżka

Szczypiorek 1 łyżka

Sos pieczeniowy CYKORIA

Sos sojowy 50ml

Pomidor 1 szt

Ser żółty 100g

zdj

- Z cykorii uprawianej na kujawskich ziemiach powstaje susz cykorii z którego później produkowana jest m.in. kawa zbożowa. Jesienią przez taśmy suszarni przejeżdża kilkanaście tysięcy ton tego warzywa. Taką liczbę trudno sobie nawet wyobrazić. Dobrze, że ja mam dzisiaj do ugotowania trochę mniejsze ilości jedzenia – opowiada przy okazji Rafał.

Zdradza także, skąd w firmie znalazł się szkielet wieloryba z Grenlandii. Ale o tym tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”!


Odcinek powstał we współpracy z:

Prosiaczek

Cykoria

Jagr

Materiał oryginalny:

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3