Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 3 - ODC 22. Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina

Akcja specjalna Smaki Kujaw i Pomorza

Wideo

Tym razem Artur Dobiegała opowie nam o… wizytach Wikingów na naszych ziemiach! Rafał Godziemski zaproponuje z kolei gęsinowe dania inspirowane gustem kulinarnym tych niecodziennych gości.

Jak dużą rolę w kształtowaniu się tutejszej kultury odegrali Wikingowie? Historycy nie są co do tego zgodni. Zbiorową wyobraźnię co rusz pobudzają jednak sensacyjne znaleziska. Czy w interpretacji często ponosi nas fantazja? Opowie o tym Artur Dobiegała podczas wizyty w Biskupinie.

W tym czasie Rafał Godziemski pokaże, jak przyrządzić najlepsze kluski ziemniaczane? Skąd wiemy, że najlepsze? Bo nadziewane gęsiną i orzechami!

Kluski ziemniaczane nadziewane gęsiną i orzechami

Farsz

  • Noga z gęsi
  • Pół cebuli
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka powideł śliwkowych
  • Łyżka sosu sojowego
  • Szczypta majeranku
  • Orzechy włoskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Łyżka gęsiego smalcu
  • Sól
  • Pieprz

Kapusta zasmażana

  • Pół małej czerwonej kapusty
  • Gęsi smalec do smażenia
  • Pół cebuli
  • Sok z cytryny, 2-3 łyżki
  • Łyżka miodu
  • Kieliszek wiśniówki
  • Duża łyżka powideł wiśniowych
  • Pieprz czarny
  • Sól

Inne

  • Ciasto z przetartych ziemniaków wg ulubionego przepisu
  • Natka pietruszki

Szczegóły konkursu znajdziesz na pomorska.pl/gesina

Partnerem odcinka jest:
Urząd Marszałkowski