Składniki:
- biała kiełbasa (Prosiaczek)
- 1 szklanka cydru
- 5 goździków
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Zwiń kiełbasę wokół własnej osi na kształt "ślimaka".
Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania, oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe, skrop oliwą.
Kiełbasę podlej cydrem, dodaj do niego ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę i jabłka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.
Podawaj np. z puree ziemniaczanym lub z cząstkami pieczonych ziemniaków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"