Świąteczna biała kiełbasa zapiekana w cydrze

Reklama

Wideo

Udostępnij:

Składniki:

  • biała kiełbasa (Prosiaczek)
  • 1 szklanka cydru
  • 5 goździków
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oliwy


Wykonanie:

Zwiń kiełbasę wokół własnej osi na kształt "ślimaka".

Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania, oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe, skrop oliwą.

Kiełbasę podlej cydrem, dodaj do niego ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę i jabłka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.

Podawaj np. z puree ziemniaczanym lub z cząstkami pieczonych ziemniaków.