Składniki dla 8 osób:
Krewetki argentyńskie - 1,5 kg
Miruna nowozelandzka - 300 g
Łosoś - 500 g
Cytryna - 1 szt
Szafran - 5 g
Marchew - 500 g
Seler - 200 g
Pietruszka korzeń - 200 g
Por - 100 g
Oliwa - 50 ml
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Głowa karpia - 1 szt
Koper - 1 szt
Wykonanie
Z głowy karpia przygotowujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, , gotujemy około 30 minut, następnie przecedzamy, dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę/marchew, seler, pietruszkę, por/.
Na patelni smażymy na oliwie rozdrobnione krewetki, dodajemy szafran, zostawiamy kilka krewetek aby dorzucić w całości.
Mirunę nowozelandzką i łososia kroimy w 1cm kostkę i dodajemy do zupy.
Tak przygotowaną zupę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Do talerza wkładamy podsmażone krewetki, plaster cytryny, zalewamy zupą i dekorujemy gałązkami koperku.
Artykuł sponsorowany