Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczna zupa rybna z krewetkami i nutą szafranu

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki dla 8 osób:

Krewetki argentyńskie - 1,5 kg
Miruna nowozelandzka - 300 g
Łosoś - 500 g
Cytryna - 1 szt
Szafran - 5 g
Marchew - 500 g
Seler - 200 g
Pietruszka korzeń - 200 g
Por - 100 g
Oliwa - 50 ml
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Głowa karpia - 1 szt
Koper - 1 szt

Wykonanie

Z głowy karpia przygotowujemy wywar, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, , gotujemy około 30 minut, następnie przecedzamy, dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę/marchew, seler, pietruszkę, por/.

Na patelni smażymy na oliwie rozdrobnione krewetki, dodajemy szafran, zostawiamy kilka krewetek aby dorzucić w całości.

Mirunę nowozelandzką i łososia kroimy w 1cm kostkę i dodajemy do zupy.

Tak przygotowaną zupę gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Do talerza wkładamy podsmażone krewetki, plaster cytryny, zalewamy zupą i dekorujemy gałązkami koperku.

Artykuł sponsorowany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska