https://pomorska.pl
reklama

Szybki mazurek z migdałami na Wielkanoc. Poznaj prosty przysmak do kawy. Koleżanki proszą o ten przepis

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Domowy i szybki mazurek z migdałami zrobisz w ciągu godziny.
Domowy i szybki mazurek z migdałami zrobisz w ciągu godziny. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Mazurek nie musi być bardzo skomplikowanym wypiekiem. Jego przygotowanie będzie jeszcze łatwiejsze, gdy skorzystasz z gotowej masy krówkowej. Dzięki temu ciasto nabierze kajmakowego smaku i będzie jeszcze bardziej pachnieć masłem. Zazwyczaj robię je z masłem extra, które gwarantuje idealną kruchość spodu. Tak przygotowany rozpływa się w ustach, a koleżanki pytają o przepis.

W skrócie

Klasyczny mazurek przygotowywany jest na kruchym spodzie z zimnym masłem. Dzięki temu ciasto pięknie pachnie i niezwykle smakuje. Na święta wielkanocne takie słodkości przygotowywały nasze babcie. Jednak one same gotowały masę krówkową, która powstawała ze śmietany, masła i cukru. Współcześnie można znacznie przyspieszyć ten proces, używając masy kajmakowej w puszce. Ponadto gotowy mazurek warto ozdobić kandyzowanymi owocami lub polać czekoladą w fantazyjne wzorki. Zachęcam, aby na wierzchu mazurka ułożyć z migdałów różnorodne kształty np.: kwiatki lub uformować je na kształt wiosennych bazi. Poznaj prosty przepis na mazurek z migdałami.

Mazurek z migdałami – przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopie trudności: łatwy.

reklama

Składniki:

  • 100 g masła Łaciate,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 200 g płatków migdałowych,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Jak zrobić mazurka z migdałami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zimne masło posiekałam i połączyłam z majonezem, przesianą mąką pszenną i cukrem.
  2. Wszystkie składniki mieszałam do momentu uzyskania gładkiej kuli ciasta.
  3. Prostokątną blaszkę wysmarowałam masłem, dokładnie wylepiłam ciastem i nakłułam widelcem w kilku miejscach.
  4. Ciasto wstawiłam do lodówki do najzimniejszej części lodówki.
  5. W tym czasie piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z funkcją termoobiegu.
  6. Ciasto na mazurek z migdałami wyjęłam z lodówki i wstawiłam do piekarnika.
  7. Piekłam przez 20 minut, aż spód mazurka będzie rumiany i zacznie odstawać od formy.
  8. W trakcie pieczenia spodu w małym garnku rozpuściłam masę krówkową.
  9. Płynną masę po kilku minutowym wystudzeniu przelałam na upieczony spód.
  10. Dokładnie rozprowadziłam po kruchym cieście.
  11. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej i płynnej masy.
  12. Gdy masa krówkowa wystygnie, wylałam na nią rozpuszczoną czekoladę.
  13. A na wierzchu ułożyłam płatki migdałów. Można także posypać mazurek posiekanymi orzechami.
  14. Mazurek z migdałami pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 2 godziny.
  15. Domowy mazurek z migdałami na kruchym spodzie jest gotowy do podania.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska