W skrócie
Klasyczny mazurek przygotowywany jest na kruchym spodzie z zimnym masłem. Dzięki temu ciasto pięknie pachnie i niezwykle smakuje. Na święta wielkanocne takie słodkości przygotowywały nasze babcie. Jednak one same gotowały masę krówkową, która powstawała ze śmietany, masła i cukru. Współcześnie można znacznie przyspieszyć ten proces, używając masy kajmakowej w puszce. Ponadto gotowy mazurek warto ozdobić kandyzowanymi owocami lub polać czekoladą w fantazyjne wzorki. Zachęcam, aby na wierzchu mazurka ułożyć z migdałów różnorodne kształty np.: kwiatki lub uformować je na kształt wiosennych bazi. Poznaj prosty przepis na mazurek z migdałami.
Mazurek z migdałami – przepis na Wielkanoc
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopie trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g masła Łaciate,
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1 puszka masy krówkowej,
- 200 g płatków migdałowych,
- 50 g gorzkiej czekolady.
Jak zrobić mazurka z migdałami?
Sposób przygotowania:
- Na początku zimne masło posiekałam i połączyłam z majonezem, przesianą mąką pszenną i cukrem.
- Wszystkie składniki mieszałam do momentu uzyskania gładkiej kuli ciasta.
- Prostokątną blaszkę wysmarowałam masłem, dokładnie wylepiłam ciastem i nakłułam widelcem w kilku miejscach.
- Ciasto wstawiłam do lodówki do najzimniejszej części lodówki.
- W tym czasie piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z funkcją termoobiegu.
- Ciasto na mazurek z migdałami wyjęłam z lodówki i wstawiłam do piekarnika.
- Piekłam przez 20 minut, aż spód mazurka będzie rumiany i zacznie odstawać od formy.
- W trakcie pieczenia spodu w małym garnku rozpuściłam masę krówkową.
- Płynną masę po kilku minutowym wystudzeniu przelałam na upieczony spód.
- Dokładnie rozprowadziłam po kruchym cieście.
- Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej i płynnej masy.
- Gdy masa krówkowa wystygnie, wylałam na nią rozpuszczoną czekoladę.
- A na wierzchu ułożyłam płatki migdałów. Można także posypać mazurek posiekanymi orzechami.
- Mazurek z migdałami pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie włóż do lodówki na około 2 godziny.
- Domowy mazurek z migdałami na kruchym spodzie jest gotowy do podania.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: