Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak krok po kroku zrobisz prostą sałatkę z fasoli. Jest tania, pożywna i podnosi odporność!

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Kluczem do wzmocnienia odporności jest dieta bogata w warzywa i owoce sezonowe. Zimą zalicza się do nich fasola. Znamy prosty sposób na sałatkę z fasoli z czosnkiem, który dodatkowo sprzyja odporności. To łatwe danie, przygotowanie zajmuje kwadrans. Jak je zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.
Kluczem do wzmocnienia odporności jest dieta bogata w warzywa i owoce sezonowe. Zimą zalicza się do nich fasola. Znamy prosty sposób na sałatkę z fasoli z czosnkiem, który dodatkowo sprzyja odporności. To łatwe danie, przygotowanie zajmuje kwadrans. Jak je zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii. Agnieszka Romanowicz
Uprawy fasoli zajmują 1 385,48 hektarów w Kujawsko-Pomorskiem. Fasola jest wartościowym produktem, cennym źródłem białka. Mamy prosty przepis na sałatkę z fasoli. Przygotowanie zajmuje kwadrans. To danie dla tych, co lubią czosnek.

Uprawę fasoli ułatwiają specjalistyczne kombajny i sortownice, i popyt na fasolę rośnie. To jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych na świecie, globalna produkcja przekracza 30 mln ton, głównymi producentami są USA, Kanada i Argentyna (ok. 100 tys. ton). Polska produkcja wynosi ok. 50 tys. ton i zajmuje około 20 tys. ha. W 2022 r. w województwie kujawsko-pomorskim uprawy fasoli zajmowały 1 385,48 ha, najwięcej w powiecie inowrocławskim - 1 158,58 ha.

Według opracowania zbiorowego pod redakcją dr. Zbigniewa Anyszki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, „fasolę najlepiej uprawiać na glebach żyznych, próchnicznych, szybko nagrzewających się, o dobrze uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych. Nie nadają się pod jej uprawę gleby ciężkie, ilaste, podmokłe, ani też łatwo przesuszające się gleby piaszczyste. Fasola nie powinna być uprawiana częściej niż co 4 lata po sobie ani po innych warzywach bobowatych, a z roślin rolniczych po: bobiku, soi, wyce, peluszce, koniczynie i lucernie. Mało przydatne są dla niej także stanowiska po marchwi, pietruszce i szpinaku. Nie powinna być uprawiana również w bliskim sąsiedztwie roślin bobowatych.”
Odmiany fasoli dzieli się na karłowe, biczykowe i tyczne oraz na szparagowe i na suche nasiona. Jest kilkadziesiąt odmian krajowych i zagranicznych. W Polsce dominuje uprawa fasoli zwykłej i wielokwiatowej.

Tak krok po kroku zrobisz prostą sałatkę z fasoli - lista

Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, kluczem do wzmocnienia odporności jest dieta bogata w warzywa i owoce sezonowe. Zimą zalicza się do nich fasola. Znamy prosty sposób na sałatkę z fasoli z czosnkiem, który dodatkowo sprzyja odporności. To łatwe danie, przygotowanie zajmuje kwadrans. Jak je zrobić krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • czosnek
  • majonez
  • pieprz
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska