- Szybko rosnące trendy cen skupu trzody chlewnej dominują na unijnym rynku. Powodem jest mała podaż żywca rzeźnego, która jest następstwem ograniczenia pogłowia trzody chlewnej w krajach unijnych. Linie ubojowe pracują znacznie poniżej swoich możliwości produkcyjnych. Personel skupujący musi dokonać wielu starań, aby pozyskać niezbędną ilość surowca – informuje Polpig, Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.
Polpig dodaje, że z niemieckiej małej giełdy płyną pozytywne sygnały o dalszych podwyżkach cen skupu tuczników: - Wzrost cen również widoczny jest w innych krajach unijnych. Na rynku krajowym również ceny skupu świń pną się do góry. Zakłady przetwórcze w ubiegłym tygodniu płaciły nawet 10,50 zł/kg kl. E.
Od 12 do 17 lutego br. we Wtelnie w Kujawsko-Pomorskiem cena za kilogram kl. E skoczyła z 9,80 zł do 10,40 zł.
Popularność wieprzowiny w polskich sklepach spada na rzecz drobiu, tymczasem do przyrządzania lekkich dań można też wykorzystać schab. Poza pieczenią czy schabowym, nadaje się do przygotowania klopsików. Mamy prosty przepis na klopsiki schabowe w sosie szparagowym. Przygotowuje się je bardzo szybko. Jak je zrobić? Zobaczcie w naszej galerii.
Składniki
- pół kg mielonego schabu
- 1 cebula
- 1 jajo
- śmietana kremówka
- słoik szparagów
- pieprz
- sól
- olej
