Zupa ogórkowa - prosty przepis. Tak można ją łatwo przyrządzić
Zupa ogórkowa jest pyszna, sycąca i dodatkowo zdrowa. Wiele razy zachwycaliśmy się smakiem zupy ogórkowej, którą gotują nasze mamy i babcie. Co ciekawe, ta zupa ma też sporo wartości odżywczych i może nam pomagać na wiele dolegliwości i chorób.
- Zobacz także:Oto najlepsze restauracje w woj. kujawsko-pomorskim. Sprawdź listę - one są wyróżnione na tle całej Polski
Zupa ogórkowa korzystnie wpływa na zdrowie:
- działa rozgrzewająco,
- działa przeciwzapalnie,
- ma dobroczynny wpływ na układ odpornościowy,
- jest bogata w błonnik, który pomaga w regulacji trawienia oraz w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego,
- zawiera minerały, takie jak potas i magnez, które są ważne dla zdrowia serca i układu nerwowego.
Zupa ogórkowa - jak ją przygotować krok po kroku? Oto przepis
Samo przygotowania zupy ogórkowej jest banalnie proste. Wystarczy pamiętać, by składniki były jak najlepszej jakości.
Jak przyrządzić zupę ogórkową? Najpierw musimy zająć się bulionem - obojętnie czy jest mięsny, czy warzywny. Obieramy także ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do naszej zupy.
Następnie zajmujemy się ogórkami. Trzeba je potrzeć na tarce, a następnie dodać. Jeśli zależy nam na jeszcze bardziej wyrazistym smaku, możemy dolać także szklankę wody po ogórkach kiszonych. Całość zabielamy jeszcze śmietaną.
Dodaj to do zupy ogórkowej. Zachwycisz się wyjątkowym smakiem
Można też dodać jeden dodatkowy produkt, aby zupa smakowała jeszcze lepiej. To łyżka miodu, który nieco złagodzi kwaśny smak i sprawi, że zupa ogórkowa będzie smakowała wyśmienicie!
Szczegóły triku na polepszenie smaku zupy ogórkowej prezentujemy także w poniższej galerii.
