https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak zrobisz pyszne ciasto na mleku bez pieczenia. Jest lekkie i puszyste

Agnieszka Romanowicz
Mleko jest bazą kremu i kajmaku. Cały deser opiera się na mleku.
Mleko jest bazą kremu i kajmaku. Cały deser opiera się na mleku. Agnieszka Romanowicz
W upalne dni najlepiej zjeść chłodne ciasto. Idealne do tego jest mleko. Sprawdźcie nasz przepis na ciasto z herbatnikami i kajmakiem. Jest lekkie i puszyste. I robi się je bez pieczenia!

Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa od 2006 r. konsumpcja mleka i jego przetworów systematycznie rośnie.
W 2019 r. osiągnęła 225 litrów na mieszkańca i było to o 52 litry (o 30 procent) więcej niż w roku 2005.
Jednocześnie zmienia się rodzaj spożywanych produktów mlecznych.
- Wzrosła konsumpcja przetworów o wyższym stopniu przetworzenia (głównie serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim śmietany, a także w mniejszym stopniu mleka płynnego – ustalił KOWR.

Za rosnącą popularność mleka wpływają według KOWR coraz atrakcyjniejszy asortyment produktów mlecznych oraz zmiana stylu życia Polaków i związanych z tym nawyków żywieniowych. Cenimy sobie zdrowie.
Profesorowie z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazali, że: - Tłuszcz mlekowy jest – bez wątpienia – najcenniejszym tłuszczem w diecie człowieka. Ze względu na prozdrowotne właściwości powinien być traktowany jako nutraceutyk, czyli żywność, która leczy.

Tak zrobisz krok po kroku pyszne ciasto na mleku

Mamy więc dla Państwa prosty przepis na puszysty, mleczny deser bez pieczenia. Jak go zrobić krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.

Składniki

  • 1,5 litra mleka
  • kostka masła
  • 3 budynie (waniliowy i 2 śmietankowe)
  • 2 paczki herbatników ciemnych (500 g)
  • 2 paczki herbatników jasnych (500 g)
  • puszka kajmaku
  • orzechy, migdały
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska