Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa od 2006 r. konsumpcja mleka i jego przetworów systematycznie rośnie.
W 2019 r. osiągnęła 225 litrów na mieszkańca i było to o 52 litry (o 30 procent) więcej niż w roku 2005.
Jednocześnie zmienia się rodzaj spożywanych produktów mlecznych.
- Wzrosła konsumpcja przetworów o wyższym stopniu przetworzenia (głównie serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim śmietany, a także w mniejszym stopniu mleka płynnego – ustalił KOWR.
Za rosnącą popularność mleka wpływają według KOWR coraz atrakcyjniejszy asortyment produktów mlecznych oraz zmiana stylu życia Polaków i związanych z tym nawyków żywieniowych. Cenimy sobie zdrowie.
Profesorowie z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wykazali, że: - Tłuszcz mlekowy jest – bez wątpienia – najcenniejszym tłuszczem w diecie człowieka. Ze względu na prozdrowotne właściwości powinien być traktowany jako nutraceutyk, czyli żywność, która leczy.
Tak zrobisz krok po kroku pyszne ciasto na mleku
Mamy więc dla Państwa prosty przepis na puszysty, mleczny deser bez pieczenia. Jak go zrobić krok po kroku? Zobaczcie w naszej galerii.
Składniki
- 1,5 litra mleka
- kostka masła
- 3 budynie (waniliowy i 2 śmietankowe)
- 2 paczki herbatników ciemnych (500 g)
- 2 paczki herbatników jasnych (500 g)
- puszka kajmaku
- orzechy, migdały
