Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie są szkodliwe skutki moli spożywczych. Zobacz - mole są bardzo groźne dla zdrowia

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Mole spożywcze wzbudzają w nas wstręt i obrzydzenie. To jednak nie jedyny problem. Jak pokazują badania, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zobacz, jakie są szkodliwe skutki zagnieżdżenia się w żywności moli spożywczych. Lepiej nie lekceważ ich obecności. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.
Mole spożywcze wzbudzają w nas wstręt i obrzydzenie. To jednak nie jedyny problem. Jak pokazują badania, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zobacz, jakie są szkodliwe skutki zagnieżdżenia się w żywności moli spożywczych. Lepiej nie lekceważ ich obecności. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.
Mole spożywcze wzbudzają w nas wstręt i obrzydzenie. To jednak nie jedyny problem. Jak pokazują badania, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Zobacz, jakie są szkodliwe skutki zagnieżdżenia się w żywności moli spożywczych. Lepiej nie lekceważ ich obecności.

Mole spożywcze należą do grona najpopularniejszych szkodników w naszej kuchni. Atakują zapasy żywności przez cały rok i rozmnażają się w błyskawicznym tempie. Najczęściej można spotkać je w kaszy, ryżu, mąkach, różnego rodzaju ziarnach oraz cukrze. Larwy w żywności są praktycznie niewidoczne, dlatego tak łatwo nam zlekceważyć problem. Kiedy widzimy wiele motyli latających po kuchni, może to oznaczać, że problem jest już w zaawansowanym stadium.

Mole spożywcze mogą wlecieć do naszego mieszkania z zewnątrz, przez otwarte okna, ale możemy je również przynieść z zakupami spożywczymi. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać szczególną uwagę w sklepie na takie produkty jak orzechy, cukierki, czekolada. Mole w żywności obrzydzają nas, dlatego natychmiast wyrzucamy produkt, gdy je zauważymy. Warto to również zrobić z powodów zdrowotnych. Jak pokazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie na larwach moli spożywczych oraz osobników dorosłych znajdują się liczne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe a także grzyby drożdżopodobne.

Takie są szkodliwe skutki moli spożywczych

Mole są bardzo groźne dla zdrowia. Nie tylko roznoszą grzyby i bakterie, ale również w zaatakowanej przez nich żywności zostawiają swoją wydzielinę, odchody, resztki jaj. Jeżeli nie zauważymy obecności larw (są drobne, a ich kolor sprzyja maskowaniu), możemy poważnie sobie zaszkodzić.

Zobacz - takie są szkodliwe skutki zagnieżdżenia się w żywności moli spożywczych. Takie schorzenia może nieść kontakt z larwami i motylami. Szczegóły w galerii:

Jak najskuteczniej pozbyć się moli spożywczych?

Przede wszystkim, gdy tylko zauważymy larwy i motyle w szafce kuchennej, należy całkowicie ją opróżnić - wyrzucamy każdy produkt, który został otwarty, nawet jeżeli nie widzimy śladu larw. Następnie przecieramy szafkę octem, którego zapach odstraszy szkodniki. Zabieg dobrze jest powtarzać co kilka dni. Jeżeli metoda z octem nie pomoże, konieczne może być wykonanie dezynfekcji przez specjalistyczną firmę, mole bowiem uwielbiają gnieździć się za szafkami, w różnego rodzaju listwach, lukach i zakamarkach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska