Ogórki kiszone – pyszne i zdrowe
Ogórki kiszone mają wyrazisty smak i doskonale pasują do wielu potraw. Świetnie komponują się z wołowiną i wieprzowiną, sałatkami i kanapkami, a zupa z nich przygotowana to przepis na sycący i rozgrzewający obiad na jesień.
Zawierają mało kalorii, wspomagają namnażanie dobrych bakterii w jelitach (jak wszystkie kiszonki), mają mnóstwo witamin. Jednak nie wszyscy wiedzą, że spożywać można nie tylko same ogórki, ale i wodę po nich.
Cenne właściwości wody po ogórkach
Woda po ogórkach kiszonych będzie orzeźwiającym, kwaskowym napojem, idealnym do picia podczas upałów. Pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, likwiduje obrzęki, wspomaga też proces odchudzania. Co więcej, woda po ogórkach świetnie sprawdzi się podczas gotowania.
Można na jej bazie przyrządzić marynatę do mięs, zakwasić zupę, czy dodać ją do warzywnych koktajli. Dodatek ziół, takich jak koperek, majeranek, czy natka pietruszki wzbogaci smak wody, a przy tym dostarczy organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Kto nie może pić wody po ogórkach?
Woda po ogórkach może być smaczna i sprzyjać odchudzaniu, jednak ze względu na swoje skutki uboczne nie każdy może ją pić. Kto kategorycznie powinien unikać wody po ogórkach? Odpowiedź znajdziecie w naszej galerii.