https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jemy jajka na miękko. Takie są właściwości jajek na miękko

JG
Jajka na miękko to najzdrowsza postać jajek. Ten sposób przygotowania pozwala w większości zachować cenne składniki odżywcze, które nikną przy nadmiernej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka na miękko. To się dzieje z organizmem, gdy je jesz. Szczegóły w naszej galerii.
Jajka na miękko to najzdrowsza postać jajek. Ten sposób przygotowania pozwala w większości zachować cenne składniki odżywcze, które nikną przy nadmiernej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka na miękko. To się dzieje z organizmem, gdy je jesz. Szczegóły w naszej galerii. Pixabay
Przez długi czas na temat jajek krążył mit, że należy ograniczyć ich spożycie ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Tymczasem najnowsze badania wskazują, że osoby zdrowe, którym nie dokuczają schorzenia układu sercowo-naczyniowego, mogą spożywać nawet 2-3 jajka dziennie. Sprawdzamy, jakie właściwości mają jajka na miękko.

Jajka na miękko to najzdrowsza postać jajek. Ten sposób przygotowania pozwala w większości zachować cenne składniki odżywcze, które nikną przy nadmiernej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie właściwości mają jajka na miękko. To się dzieje z organizmem, gdy je jesz.

Jajka są źródłem cennych składników odżywczych, między innymi: tłuszczów nasyconych, sodu, potasu, białka, węglowodanów. Znajdziemy w nich również: żelazo, miedź, selen, beta-karoten oraz witaminę D i witaminy z grupy B.

Warto też wiedzieć, że:

  • data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia,
  • o świeżości jajka świadczy wielkość komory powietrznej - im większa, tym jajko starsze,
  • jaja wprowadzane do obrotu nie mogą być myte,
  • po zakupie jaja należy przechowywać w lodówce,
  • jaja klasy A są jajami spożywczymi, klasyfikuje się je według wagi,
  • jaja klasy B wykorzystuje się wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i na cele niespożywcze.

Ile gotujemy jajka na miękko? Taki jest czas gotowania jajek

Woda w garnku podczas gotowania powinna pokrywać jajka o około 1-2 cm. Jajka powinno się gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Ten czas może się różnić w zależności od preferowanego stopnia miękkości żółtka i wielkości jajek. Jeśli wolisz bardziej miękkie żółtko, gotuj przez 4 minuty, a jeśli wolisz bardziej twarde, gotuj przez 5 minut.

Takie są właściwości jajek na miękko - lista

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko. W tej formie zachowują najwięcej składników odżywczych. Zwłaszcza żółtko jajka zawiera witaminy, które są wrażliwe na obróbkę termiczną. Tak przygotowane jajka na miękko wspomagają między innymi proces odchudzania. Dodatkowo przy smażeniu lub zbyt długim gotowaniu jaj utlenia się cholesterol, lepiej by pozostał w postaci nieutlenionej.

To zyskasz, codziennie spożywając jajka na miękko. Oto właściwości zdrowotne jajek na miękko - zobacz w naszej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska