Aromatyczna wanilia, cynamon i korzenne, piernikowe zapachy każdego roku przyciągają domowników do stołu. A podczas przygotowania świątecznych łakoci warto wykorzystać odpowiednie składniki, dzięki którym domowe słodkości zachwycą biesiadników.
Wypieki na święta to tradycja
Puszyste serniki, słodkie, lukrowane pierniczki oraz aromatyczne ciasteczka doskonale przyozdabiają wigilijny stół. Świeże, domowe wypieki kuszą także domowników swoim wyjątkowym zapachem, jednak, aby świąteczne łakocie oczarowały domowników również smakiem, wykorzystajmy do ich tworzenia produkty wysokiej jakości.

Jak mówi ekspert z Młyna Jaczkowice, który produkuje np. Dolnośląską Mąkę Tortową Typ 450: - Bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka to nie tylko smaczne łakocie. To właśnie za ich pomocą możemy podzielić się miłością z najbliższymi, a wyjątkowe, aromatyczne zapachy niosą ze sobą wspomnie-nia z dzieciństwa, budząc w nas radosne emocje. Wypieki bożonarodzeniowe mają szczególne miejsce w naszych domach, dlatego warto zadbać by były przygotowane z jak najlepszych produktów oraz – od serca.
Jak przygotować wyjątkowe, świąteczne łakocie dla naszych bliskich?
To przepis na domowe pierniczki:
Skład:
- 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste).
Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.
Skąd się wzięły pierniki? Kto je wymyślił? Czy pierniki są polskie? Co zrobić, żeby pierniki zmiękły? Kiedy wyjdą za gorzkie? Które miasto w Polsce kojarzy się z piernikami i dlaczego? Po te i inne ciekawostki zapraszamy do naszej galerii:
