W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na doskonałą rybę pieczoną z pieczarkami i dymką. Idealnie nadaje się na piątkowy obiad, ale można ją podać także w niedzielę czy święta. Robię do niej wyśmienity sos na bazie wina i śmietanki, pod którym piecze się rybę. Zwykle wybieram dorsza, ponieważ jest zdrowy i zwykle można go kupić w dobrej jakości. Możesz zastąpić go inną białą rybą, np. mintajem lub solą. Dorsz z piekarnika doskonale smakuje z ryżem czy ziemniakami z wody. Możesz także podać do niego surówkę z pora. A ile czasu piec rybę? Jej mięso jest delikatne, więc zazwyczaj wystarczy ok. 15-20 minut. W tym przepisie na dorsza pieczonego używam nitek szafranu, które pięknie podkreślają kolor sosu. Jeśli ich nie masz, możesz użyć kurkumy lub pominąć ten składnik.
Dorsz z piekarnika – przepis na dorsza w sosie śmietanowym
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g filetów z dorsza,
- 500 g pieczarek,
- kilka cebulek dymek ze szczypiorkiem,
- 50 g masła Mazurski Smak,
- 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki oliwy,
- łyżka soku z oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- szafran,
- płatki chili,
- biały pieprz,
- sól.
Polecam także: Lekka i chrupiąca sałatka na Wielkanoc
Jak przygotować rybę pieczoną z warzywami?
- Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam, dymkę poszatkowałam, a całość podsmażyłam na oliwie i maśle.
- Filety z dorsza umyłam i osuszyłam, oprószyłam je solą i pieprzem i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- W rondelku podgrzałam wino z nitkami szafranu. Dodałam śmietankę oraz sok z cytryny.
- Kiedy sos się zagotował, zdjęłam go z ognia i zalałam nim dorsza.
- Rybę wstawiłam do piekarnika i piekłam 15 minut.
Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni