https://pomorska.pl
reklama

Wyborny dorsz z piekarnika. Poznaj przepis na wyśmienitą rybę pieczoną z pieczarkami. Obiad gotowy w kwadrans

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Dorsz to ryba, która nadaje się do przygotowania na wiele sposobów
Dorsz to ryba, która nadaje się do przygotowania na wiele sposobów Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Dorsz z piekarnika to idealny pomysł na piątkowy lub świąteczny obiad. Przygotowuje się go bardzo szybko, a efekt z pewnością zachwyci całą rodzinę. Do ryby pieczonej z pieczarkami i dymką idealnie pasuje pyszny sos na bazie śmietanki. Wypróbuj nasz przepis i podaj domownikom doskonały posiłek.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na doskonałą rybę pieczoną z pieczarkami i dymką. Idealnie nadaje się na piątkowy obiad, ale można ją podać także w niedzielę czy święta. Robię do niej wyśmienity sos na bazie wina i śmietanki, pod którym piecze się rybę. Zwykle wybieram dorsza, ponieważ jest zdrowy i zwykle można go kupić w dobrej jakości. Możesz zastąpić go inną białą rybą, np. mintajem lub solą. Dorsz z piekarnika doskonale smakuje z ryżem czy ziemniakami z wody. Możesz także podać do niego surówkę z pora. A ile czasu piec rybę? Jej mięso jest delikatne, więc zazwyczaj wystarczy ok. 15-20 minut. W tym przepisie na dorsza pieczonego używam nitek szafranu, które pięknie podkreślają kolor sosu. Jeśli ich nie masz, możesz użyć kurkumy lub pominąć ten składnik.

reklama

Dorsz z piekarnika – przepis na dorsza w sosie śmietanowym

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza,
  • 500 g pieczarek,
  • kilka cebulek dymek ze szczypiorkiem,
  • 50 g masła Mazurski Smak,
  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 18%,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • łyżka soku z oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szafran,
  • płatki chili,
  • biały pieprz,
  • sól.

Jak przygotować rybę pieczoną z warzywami?

  1. Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, nastawiłam piekarnik na 180 stopni.
  2. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam, dymkę poszatkowałam, a całość podsmażyłam na oliwie i maśle.
  3. Filety z dorsza umyłam i osuszyłam, oprószyłam je solą i pieprzem i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  4. W rondelku podgrzałam wino z nitkami szafranu. Dodałam śmietankę oraz sok z cytryny.
  5. Kiedy sos się zagotował, zdjęłam go z ognia i zalałam nim dorsza.
  6. Rybę wstawiłam do piekarnika i piekłam 15 minut.

Więcej pomysłów znajdziesz na stronie Najlepsze w Kuchni

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska