Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki z dorsza w cieście filo

Redakcja
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • Polędwiczki z dorsza firmy Abramczyk
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • Około 4 łyżek roztopionego masła
  • 100 g twarogu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g szpinaku „baby”
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sól, pieprz

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj szpinak, smaż, aż stanie się miękki. Ostudź. Szpinak połącz z twarogiem, dopraw do smaku.

Arkusze ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Złóż na 4 części, wyłóż nimi foremki do zapiekania tart.

Na dno foremek z ciastem wyłóż warstwę szpinaku. Ułóż na niej pokrojone kawałki ryby. Posól ryby. Zalej doprawioną do smaku mieszanką jajek, śmietanki i szczypiorku.

Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, zapiekaj, aż wierzch ładnie się zrumieni, ok. 35 minut (w zależności od wielkości użytych foremek).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska