Składniki:
- Polędwiczki z dorsza firmy Abramczyk
- 1 opakowanie ciasta filo
- Około 4 łyżek roztopionego masła
- 100 g twarogu
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 200 g szpinaku „baby”
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- 3 jajka
- 1 szklanki śmietanki
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- Sól, pieprz
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj szpinak, smaż, aż stanie się miękki. Ostudź. Szpinak połącz z twarogiem, dopraw do smaku.
Arkusze ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Złóż na 4 części, wyłóż nimi foremki do zapiekania tart.
Na dno foremek z ciastem wyłóż warstwę szpinaku. Ułóż na niej pokrojone kawałki ryby. Posól ryby. Zalej doprawioną do smaku mieszanką jajek, śmietanki i szczypiorku.
Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, zapiekaj, aż wierzch ładnie się zrumieni, ok. 35 minut (w zależności od wielkości użytych foremek).