https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Polędwiczki z dorsza w cieście filo

Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • Polędwiczki z dorsza firmy Abramczyk
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • Około 4 łyżek roztopionego masła
  • 100 g twarogu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g szpinaku „baby”
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • Sól, pieprz

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę, dodaj szpinak, smaż, aż stanie się miękki. Ostudź. Szpinak połącz z twarogiem, dopraw do smaku.

Arkusze ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Złóż na 4 części, wyłóż nimi foremki do zapiekania tart.

Na dno foremek z ciastem wyłóż warstwę szpinaku. Ułóż na niej pokrojone kawałki ryby. Posól ryby. Zalej doprawioną do smaku mieszanką jajek, śmietanki i szczypiorku.

Tarty wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, zapiekaj, aż wierzch ładnie się zrumieni, ok. 35 minut (w zależności od wielkości użytych foremek).

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska