https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zakwas na żurek - oto prosty przepis na domowy żurek wielkanocny. Te triki stosują mamy i babcie

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zakwas na żurek jest wbrew pozorom bardzo łatwy do wykonania, niewiele kosztuje i jest gotowy w zaledwie kilka dni. Dodatkowo ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia. Przepis na zakwas przyda się przed Wielkanocą - to na nim przyrządza się tradycyjny żurek na śniadanie wielkanocne. Kiedy i jak przygotować zakwas na żurek, aby był gotowy na Wielkanoc? Poznaj prosty przepis na domowy zakwas na żurek.

Spis treści

Domowy zakwas na żurek

Żurek to tradycyjna zupa znana od dziesięcioleci, która szczególnie kojarzy się z Wielkanocą. W Polsce żurek przygotowywany jest na wiele sposobów, każdy region ma swoją unikalną recepturę. Przepisów na zakwas nie brakuje - często są one przekazywane z pokolenia na pokolenie - ale wszystkie łączą główne składniki iłatwość przygotowania.

Tradycyjny żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, owsianym lub gryczanym - nadaje on zupie kremową konsystencję oraz charakterystyczny, lekko chlebowy aromat. Do przygotowania zakwasu na żurek potrzebna jest mąka żytnia razowa, niezbędny jest również czosnek oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Warto przygotować żurek samodzielnie w domu. Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy go przyrządzić minimum 5 dni przed Wielkanocą.

Czym różni się żurek od barszczu białego?

Wiele osób zastanawia się, czym różni się żurek od białego barszczu? Te dwie zupy różnią się składem i konsystencją. Inna jest baza, czyli zakwas.

Zakwas na żurek robi się z mąki razowej żytniej, a do białego barszczu - z mąki pszennej.

Żurek zazwyczaj jest bardziej gęsty niż barszcz a jego kolor jest intensywnie szary. Barszcz biały jest lżejszy, może być na samej białej kiełbasie.

Zakwas na żurek - domowy przepis

Zakwas na żurek jest prosty do przygotowania a składniki na zakwas często mamy w kuchni.

Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego - probiotyków. Dodatkowo zakwas na żurek obfituje w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz mangan. Żurek na zakwasie to nie tylko smaczny, ale również zdrowy posiłek pełen witamin i związków mineralnych.

Zakwas jest bazą nie tylko żurku, stosuje się go również np. przy wypiekaniu chleba. Jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek? Sprawdź najważniejsze zasady w naszej galerii.

Błyskawiczny zakwas na żurek - przepis

Składniki:

  • szklanka mąki żytniej razowej - 120 g,

  • 3 szklanki letniej i przegotowanej wody,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 4 liście laurowe,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 12 ziaren pieprzu czarnego.

Żurek na zakwasie to tradycyjna zupa nie tylko w Polsce, ale również w Czechach i na Słowacji. Kilka wieków temu wszelkie zupy na zakwasie nazywano właśnie żurem - nazwa ta oznaczała potrawę kwaśną, kiszoną lub zakwaszoną.

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska