Spis treści
Domowy zakwas na żurek
Żurek to tradycyjna zupa znana od dziesięcioleci, która szczególnie kojarzy się z Wielkanocą. W Polsce żurek przygotowywany jest na wiele sposobów, każdy region ma swoją unikalną recepturę. Przepisów na zakwas nie brakuje - często są one przekazywane z pokolenia na pokolenie - ale wszystkie łączą główne składniki iłatwość przygotowania.
- Brudna Dwunastka - to najbardziej toksyczne warzywa i owoce. Nowy raport o zagrożeniu
- Proporcja 2:1 w kotletach mielonych. Dzięki temu mielone wychodzą smaczne i soczyste
- Tego nie jedz przed snem. Oto 13 najgorszych produktów spożywanych na noc
- Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Oto skuteczne sposoby bez rozbijania skorupki
Tradycyjny żurek przygotowywany jest na zakwasie żytnim, owsianym lub gryczanym - nadaje on zupie kremową konsystencję oraz charakterystyczny, lekko chlebowy aromat. Do przygotowania zakwasu na żurek potrzebna jest mąka żytnia razowa, niezbędny jest również czosnek oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Warto przygotować żurek samodzielnie w domu. Zakwas na żurek jest gotowy po około pięciu dniach - należy go przyrządzić minimum 5 dni przed Wielkanocą.
Czym różni się żurek od barszczu białego?
Wiele osób zastanawia się, czym różni się żurek od białego barszczu? Te dwie zupy różnią się składem i konsystencją. Inna jest baza, czyli zakwas.
Zakwas na żurek robi się z mąki razowej żytniej, a do białego barszczu - z mąki pszennej.
Żurek zazwyczaj jest bardziej gęsty niż barszcz a jego kolor jest intensywnie szary. Barszcz biały jest lżejszy, może być na samej białej kiełbasie.
Zakwas na żurek - domowy przepis
Zakwas na żurek jest prosty do przygotowania a składniki na zakwas często mamy w kuchni.
Zakwas powstaje w wyniku fermentacji mąki, dzięki czemu stanowi doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego - probiotyków. Dodatkowo zakwas na żurek obfituje w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz mangan. Żurek na zakwasie to nie tylko smaczny, ale również zdrowy posiłek pełen witamin i związków mineralnych.
Zakwas jest bazą nie tylko żurku, stosuje się go również np. przy wypiekaniu chleba. Jak krok po kroku zrobić zakwas na żurek? Sprawdź najważniejsze zasady w naszej galerii.
Błyskawiczny zakwas na żurek - przepis
Składniki:
szklanka mąki żytniej razowej - 120 g,
3 szklanki letniej i przegotowanej wody,
3 ząbki czosnku,
4 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
12 ziaren pieprzu czarnego.
Żurek na zakwasie to tradycyjna zupa nie tylko w Polsce, ale również w Czechach i na Słowacji. Kilka wieków temu wszelkie zupy na zakwasie nazywano właśnie żurem - nazwa ta oznaczała potrawę kwaśną, kiszoną lub zakwaszoną.