https://pomorska.pl
reklama

Festiwal Smaku już 19 i 20 sierpnia w Grucznie. Setka wystawców, tysiące smaków, konkursy, wystawy, pokazy, turnieje

Agnieszka Romanowicz
Festiwal Smaku w Grucznie już 19 i 20 sierpnia. Impreza przyciąga w dolinę Wisły wielu smakoszy.
Festiwal Smaku w Grucznie już 19 i 20 sierpnia. Impreza przyciąga w dolinę Wisły wielu smakoszy. Agnieszka Romanowicz
Stali bywalcy będą zadowoleni, bo większość wystawców kojarzonych z Grucznem zapowiada się na tegorocznym Festiwalu Smaku. Nowością jest znacznie większy turniej nalewek, w tym roku będzie międzynarodowy.

Spis treści

Sobota i niedziela 19 i 20 sierpnia 2023 roku to termin XVII edycji Festiwalu Smaku w Grucznie, najstarszej tego typu imprezy w Polsce. Rokrocznie w malowniczej dolinie przy Starym Młynie prezentuje się około stu wystawców. - W tym roku będzie podobnie – zapowiada Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie.

Największa kolekcja maszynek w Polsce

Serowarzy, winiarze, piekarze, wędliniarze, cukiernicy, pszczelarze, wikliniarze, artyści ludowi i koła gospodyń wiejskich – festiwalowa oferta jest szeroka. Zaplanowano też pokazy, m. in. pracy psów pasterskich. Warto przypomnieć, że psy pasterskie nadal pracują w okolicach Gruczna, gdyż na tamtejszych zboczach wypasane są owce.

Z okolic Gruczna – Głogówka Królewskiego – przeniesiona zostanie na Festiwal Smaku wyjątkowa kolekcja maszynek Ewy i Jerzego Szafarczyków. W swoich zbiorach mają maszynki do wyciskania soków, cięcia szparagów, mielenia kości, formowania klusek, czyszczenia stempli pocztowych i wiele innych. - To największa kolekcja maszynek w Polsce. Warto ją zobaczyć, a zwłaszcza posłuchać opowieści o przeznaczeniu każdego z tych urządzeń – zachęca Pająkowski.

Międzynarodowy turniej nalewek

W tym roku znacznie rozszerzony będzie turniej nalewek, przekształcił się w turniej międzynarodowy. Poprzedził go (w maju) turniej nalewek kwiatowych – pierwszy i największy tego typu konkurs w Polsce. Teraz do rywalizacji szykują się producenci wszystkich nalewek, również owocowych.

- Przez ostatnie dni kurierzy zasypali nas paczkami z nalewkami niemal z każdego zakątka kraju – informują organizatorzy Festiwalu Smaku. - Od Żywiecczyzny po Puszczę Białowieską, od Śląska po Kaszuby, a także od Lubelszczyzny po Dolnośląskie. Są i reprezentanci stolicy, i małych miejscowości. I stali uczestnicy, i nowe nazwiska. Szczególnie zachęcamy do udziału nalewkarzy znad dolnej Wisły. W tym roku po raz pierwszy w historii turnieju zostanie przyznany tytuł Najlepszej Nalewki znad Dolnej Wisły!

Fotel króla nalewek

W tym roku nalewek jest tyle, że będą smakowane w kilku turach. Pierwsza odbędzie się 16 sierpnia w Starym Młynie w Grucznie i to ostatnia okazja dla nalewkarzy, żeby dostarczyć swój napitek do udziału w konkursie (do godz. 14).

Rolnictwo

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

- Wiśniówki będą rywalizować z wiśniówkami, mirabelki z mirabelkami, itd. - wyjaśniają organizatorzy. - Łącznie planujemy aż siedem kategorii, co daje 21 szans na bycie nagrodzonym! - zaznaczają.

Nagrodą główną dla zdobywcy Grand Prix Międzynarodowego Turnieju Nalewek w Grucznie będzie fotel zwany tronem króla nalewek. - Dodatkowo zostanie wyłoniony juror-adept – uzupełniają organizatorzy. - Będzie on mógł uczestniczyć w obradach jury w przyszłym roku. W ten sposób zaczynamy realizować szerszy projekt szkolenia jurorów, o którym wśród organizatorów dyskutowaliśmy już podczas zeszłorocznego konkursu.

Smak roku i miód roku wybiorą 16 sierpnia

Pierwsza odsłona turnieju nalewek odbędzie się obok konkursów na smak roku i miód roku. Co rok staje do nich szereg wyśmienitych produktów. Rywalizują w swoich kategoriach, np. wędliny, pieczywo, sery, przetwory owocowo-warzywne czy oleje, a następnie spośród wszystkich wybierany jest jeden, który zyskuje miano Smaku Roku.
Konkurs Miód Roku też cieszy się zainteresowaniem pszczelarzy. W ubiegłym roku z polskimi miodami rywalizował miód norweski. Jurorzy analizują zapach, smak i konsystencję konkurentów. W gronie oceniających jest m. in. dr Agnieszka Noryśkiewicz z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, która po konkursie sprawdza skład nagrodzonych miodów i ścisłe wyniki spod mikroskopu są zwykle wielką ciekawostką dla pszczelarzy.

Ogłoszenie konkursów w sobotę

Smaki Roku i Miód Roku zostaną wybrane 16 sierpnia, ale wyniki będą utrzymywane w tajemnicy. Zostaną ogłoszone dopiero w sobotę po południu, 19 sierpnia, w czasie gali pierwszego dnia Festiwalu Smaku. Od tego momentu producenci nagrodzonych produktów będą przeżywać oblężenie swoich stoisk.
Początek Festiwalu Smaku o godz. 10. Pierwszego dnia impreza zakończy się po zmroku. Drugiego dnia goście i wystawcy rozchodzą się około godz. 17.
Patronat prasowy nad Festiwalem Smaku w Grucznie sprawuje „Gazeta Pomorska”.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Dodatkowe 2150 złotych dla osób powyżej 75. roku życia. Jak dostać bon senioralny?

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska