Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaku już 19 i 20 sierpnia w Grucznie. Setka wystawców, tysiące smaków, konkursy, wystawy, pokazy, turnieje

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Festiwal Smaku w Grucznie już 19 i 20 sierpnia. Impreza przyciąga w dolinę Wisły wielu smakoszy.
Festiwal Smaku w Grucznie już 19 i 20 sierpnia. Impreza przyciąga w dolinę Wisły wielu smakoszy. Agnieszka Romanowicz
Stali bywalcy będą zadowoleni, bo większość wystawców kojarzonych z Grucznem zapowiada się na tegorocznym Festiwalu Smaku. Nowością jest znacznie większy turniej nalewek, w tym roku będzie międzynarodowy.

Spis treści

Sobota i niedziela 19 i 20 sierpnia 2023 roku to termin XVII edycji Festiwalu Smaku w Grucznie, najstarszej tego typu imprezy w Polsce. Rokrocznie w malowniczej dolinie przy Starym Młynie prezentuje się około stu wystawców. - W tym roku będzie podobnie – zapowiada Jarosław Pająkowski, komisarz Festiwalu Smaku w Grucznie.

Największa kolekcja maszynek w Polsce

Serowarzy, winiarze, piekarze, wędliniarze, cukiernicy, pszczelarze, wikliniarze, artyści ludowi i koła gospodyń wiejskich – festiwalowa oferta jest szeroka. Zaplanowano też pokazy, m. in. pracy psów pasterskich. Warto przypomnieć, że psy pasterskie nadal pracują w okolicach Gruczna, gdyż na tamtejszych zboczach wypasane są owce.

Z okolic Gruczna – Głogówka Królewskiego – przeniesiona zostanie na Festiwal Smaku wyjątkowa kolekcja maszynek Ewy i Jerzego Szafarczyków. W swoich zbiorach mają maszynki do wyciskania soków, cięcia szparagów, mielenia kości, formowania klusek, czyszczenia stempli pocztowych i wiele innych. - To największa kolekcja maszynek w Polsce. Warto ją zobaczyć, a zwłaszcza posłuchać opowieści o przeznaczeniu każdego z tych urządzeń – zachęca Pająkowski.

Międzynarodowy turniej nalewek

W tym roku znacznie rozszerzony będzie turniej nalewek, przekształcił się w turniej międzynarodowy. Poprzedził go (w maju) turniej nalewek kwiatowych – pierwszy i największy tego typu konkurs w Polsce. Teraz do rywalizacji szykują się producenci wszystkich nalewek, również owocowych.

- Przez ostatnie dni kurierzy zasypali nas paczkami z nalewkami niemal z każdego zakątka kraju – informują organizatorzy Festiwalu Smaku. - Od Żywiecczyzny po Puszczę Białowieską, od Śląska po Kaszuby, a także od Lubelszczyzny po Dolnośląskie. Są i reprezentanci stolicy, i małych miejscowości. I stali uczestnicy, i nowe nazwiska. Szczególnie zachęcamy do udziału nalewkarzy znad dolnej Wisły. W tym roku po raz pierwszy w historii turnieju zostanie przyznany tytuł Najlepszej Nalewki znad Dolnej Wisły!

Fotel króla nalewek

W tym roku nalewek jest tyle, że będą smakowane w kilku turach. Pierwsza odbędzie się 16 sierpnia w Starym Młynie w Grucznie i to ostatnia okazja dla nalewkarzy, żeby dostarczyć swój napitek do udziału w konkursie (do godz. 14).

- Wiśniówki będą rywalizować z wiśniówkami, mirabelki z mirabelkami, itd. - wyjaśniają organizatorzy. - Łącznie planujemy aż siedem kategorii, co daje 21 szans na bycie nagrodzonym! - zaznaczają.

Nagrodą główną dla zdobywcy Grand Prix Międzynarodowego Turnieju Nalewek w Grucznie będzie fotel zwany tronem króla nalewek. - Dodatkowo zostanie wyłoniony juror-adept – uzupełniają organizatorzy. - Będzie on mógł uczestniczyć w obradach jury w przyszłym roku. W ten sposób zaczynamy realizować szerszy projekt szkolenia jurorów, o którym wśród organizatorów dyskutowaliśmy już podczas zeszłorocznego konkursu.

Smak roku i miód roku wybiorą 16 sierpnia

Pierwsza odsłona turnieju nalewek odbędzie się obok konkursów na smak roku i miód roku. Co rok staje do nich szereg wyśmienitych produktów. Rywalizują w swoich kategoriach, np. wędliny, pieczywo, sery, przetwory owocowo-warzywne czy oleje, a następnie spośród wszystkich wybierany jest jeden, który zyskuje miano Smaku Roku.
Konkurs Miód Roku też cieszy się zainteresowaniem pszczelarzy. W ubiegłym roku z polskimi miodami rywalizował miód norweski. Jurorzy analizują zapach, smak i konsystencję konkurentów. W gronie oceniających jest m. in. dr Agnieszka Noryśkiewicz z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, która po konkursie sprawdza skład nagrodzonych miodów i ścisłe wyniki spod mikroskopu są zwykle wielką ciekawostką dla pszczelarzy.

Ogłoszenie konkursów w sobotę

Smaki Roku i Miód Roku zostaną wybrane 16 sierpnia, ale wyniki będą utrzymywane w tajemnicy. Zostaną ogłoszone dopiero w sobotę po południu, 19 sierpnia, w czasie gali pierwszego dnia Festiwalu Smaku. Od tego momentu producenci nagrodzonych produktów będą przeżywać oblężenie swoich stoisk.
Początek Festiwalu Smaku o godz. 10. Pierwszego dnia impreza zakończy się po zmroku. Drugiego dnia goście i wystawcy rozchodzą się około godz. 17.
Patronat prasowy nad Festiwalem Smaku w Grucznie sprawuje „Gazeta Pomorska”.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska