https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak mrozić i rozmrażać masło - zwykłe, osełkowe, klarowane? Wyjaśniamy!

Masło można mrozić, podobnie jak owoce, warzywa, mięsa i ryby.
Masło można mrozić, podobnie jak owoce, warzywa, mięsa i ryby.
Czy wiedzieliście, że masło, podobnie jak mięso, czy warzywa można mrozić? Jest to banalnie proste i szybkie, a dzięki tej metodzie nic się nie zmarnuje! Zobacz nasz artykuł i dowiedz się jak mrozić i rozmrażać różne rodzaje masła.

Mrożenie masła - zwykłego, osełkowego, czy klarowanego – to świetna opcja na jego przechowywanie. W zamrażarce może ono zostać nawet kilka miesięcy, a nie jedynie kilka tygodni, jak w lodówce. W ten sposób żadna promocja nie przejdzie nam koło nosa - możemy kupić zapas masła w niskiej cenie i cieszyć się nim przez długi czas!

Jak mrozić masło w kostce i osełkę?

Najlepszą metodą na mrożenia masła w kostce oraz osełki jest jego umieszczenie w zamrażalniku tuż po kupieniu. Można zostawić masło w oryginalnym opakowaniu – nie ma potrzeby jego przepakowywania. Prawda że proste?

Jak mrozić masło klarowane?

Wiele osób zastanawia się, czy masło klarowane można mrozić. Okazuje się, że jest to jak najbardziej możliwe, choć nieco bardziej skomplikowane niż mrożenie zwykłego masła. Jak mrozić masło klarowane? Najlepszym rozwiązaniem jest wyciągnięcie go z pojemnika i podzielenie na mniejsze kawałki, ponieważ pokrojenie zamrożonego masła byłoby karkołomnym przedsięwzięciem.

Co dalej? Kawałki klarowanego masła można rozłożyć na talerzu lub blaszce jak np. pierogi czy kopytka, wstawić do zamrażarki, a następnie po zamarznięciu przepakować do pojemnika lub woreczka strunowego. Druga opcja to przekładanie świeżego masła np. papierem do pieczenia. Dzięki temu kawałki się nie posklejają.

Jak rozmrażać masło?

Zarówno zamrożone masło klasyczne, jak i klarowane można rozmrażać na różne sposoby. Pierwszy z nich to przełożenie wieczorem masła z zamrażarki do lodówki. Dzięki temu będzie się ono powoli rozmrażało, a rano będzie gotowe do smarowania na kanapki.

Jeśli potrzebujemy miękkiego masła do ciasta to można wyjąć je od razu na blat, tak jak masło przechowywane w lodówce. W przypadku kiedy wykorzystujemy masło klarowane do smażenia czy gotowania nie ma potrzeby jego wcześniejsze rozmrażanie - można je od razu wrzucić na patelnię lub do garnka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska