Wielu producentów mięsa nie jest uczciwych wobec swoich klientów. Często za niewiele niższą cenę możemy otrzymać produkt dużo gorszej jakości, którego waga jest sztucznie zwiększana przy użyciu solanki, skrobi ziemniaczanej i pszennej czy hydrolizatu białkowego. W ten sposób można uzyskać nawet 50% produktu więcej! Dodatki wpływają również na walory smakowe i wizualne mięsa. Do mięsa mielonego dodaje się nawet wodę, która zwiększa objętość. Oszustwo szybko wykryjemy smażąc mięso na patelni, gdy w naszych oczach straci ono swoją objętość.
Atrakcyjna cena często oznacza, że po prostu kupujemy mniej produktu, który ponadto nafaszerowany jest różnorodnymi substancjami. Cena nie może być jednak jedynym wyznacznikiem, ponieważ zdarza się, że nawet droższe produkty są sztucznie modyfikowane.
Tak rozpoznasz mięso wysokiej jakości.
Zobacz, na co zwrócić uwagę kupując mięso. Pewna wskazówki w wyglądzie i strukturze mięsa pozwalają określić, czy mamy do czynienia z dobrym produktem. Tak rozpoznasz mięso wysokiej jakości:
Mięso z dodatkami i antybiotykami ma nie tylko wpływ na nasze zdrowie, ale również szybciej się psuje - bardzo szybko pojawia się na nim brzydki śluz. Jego wartości odżywcze są także znacznie mniejsze.
