Morszczuk po grecku w wersji śródziemnomorskiej

.

Wideo

Udostępnij:

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów z morszczuka firmy Abramczyk
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,75l passaty pomidorowej
  • 1 łyżka melasy (lub cukier do smaku)
  • 1/3 szklanki oliwek
  • 1/4 szklanki kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 gałązki bazylii
  • Sól, pieprz
Morszczuk po grecku w wersji śródziemnomorskiej

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę, czosnek, a następnie seler. Do warzyw wlej passatę pomidorową, dodaj kapary, rozdrobnione oliwki i gałązki bazylii. Dopraw melasą (cukrem), gotuj aż sos zgęstnieje.

3/4 sosu przełóż do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż filety morszczuka, na każdy filet zaś- łyżkę sosu pomidorowego. Skrop oliwą. Zapiekaj ok. 15 minut w temp. 220 st C.